Учените обясниха как ултравиолетовите лъчи унищожават кожата

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 01 септември 2019

Ултравиолетовото лъчение, което не се възприема от човешкото око, се разделя на четири категории, в зависимост от дължината на вълната и енергията на фотоните - видове A, B, C и D. Учени от университета в Бингхамтън (САЩ) се опитваха да определят кой тип радиация е най-опасна за хората и как именно става увреждането на кожата.

Предишни проучвания сочеха, че всеки вид ултравиолетово лъчение прониква през кожата на различни дълбочини и че продължителното излагане на слънце може да доведе до рак на кожата. Дълги години се обсъждаше дали тип А (UVA) е по-опасен от тип В (UVB), от гледна точка на фотоувреждането, което води до ранната поява на бръчки и увреждане на кожата.

Екипът проведе експерименти с проби от тъкан на гърдите и установи, че едната ултравиолетова гама не е по-вредна от другата. Вредата зависи от количеството радиация, абсорбирано от кожата, показват наблюденията.

Смята се, че от 5 до 15 минути излагане на ултравиолетови лъчи е достатъчно, за да може човек да произвежда витамин D. По-нататъшното излагане на слънце без защита може да бъде опасно.

Най-значимото откритие в изследването е механиката на увреждане на кожата от UV лъчението. Оказва се, че то отслабва връзките между клетките в роговия слой, засягайки протеините в корнеодесмосомите. Последните помагат на кожните клетки да се „залепват” една за друга, осигурявайки междуклетъчен контакт. По тази причина, слънчевото изгаряне води до белене на кожата, обясняват авторите.

„Искаме да подчертаем, че е важно да използваме слънцезащитен крем не само за предотвратяване на рак на кожата, но и за поддържане на външната бариерна функция на кожата срещу инфекции и други патогени", заключават учените.

Сега изследователите искат да разберат как ултравиолетовото лъчение влияе на по-дълбоките слоеве на кожата.

Междувременно, в Израел създадоха перспективна ваксина срещу меланом, а учени от Дания доказаха ефективността на антибиотиците срещу друг рядък вид рак на кожата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA