Маски за лице за есента: 5 домашни рецепти

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 октомври 2019

Ако сте скептично настроени към синтетичните компоненти в козметиката и търсите ефективна грижа за кожата без силикон и парабени, има само един изход - да приготвите маската си за лице у дома.

Веднага ще ви предупредим: домашните маски ще могат да се справят с леки кожни проблеми и да облекчат някои от симптомите. Но да проникнат в по-дълбоките слоеве на кожата и да се преборят с проблемите отвътре не могат. Маската, направена от плодове и зеленчуци, няма да изглади бръчките и да премахне тъмните кръгове под очите, защото за това се нуждаете от проводници или вещества, които могат да проникнат в дълбочина.

Освен това, не забравяйте, че някои съставки могат да причинят алергия или да раздразнят кожата. Ето защо, преди да положите домашно приготвената маска върху лицето, първо я тествайте върху лакътя. Поставете капка от продукта върху тази зона и изчакайте 30 минути. Ако кожата не се зачерви, можете да нанесете подготвения състав върху лицето.

Също така, имайте предвид, че всякакви козметични процедури - дори и с на пръв поглед безобидни хранителни продукти - могат да се извършват след консултация със специалист и само ако имате нормална или комбинирана кожа. Дори и на здравия епидермис могат да бъдат нанесени непоправими вреди.

Маска за почистване с овесени трици. За да почистите мъртвите кожни клетки, смесете овесени трици с гореща вода, докато се получи каша. Използвайте само фини люспи - твърде грубите частици могат да причинят микроповреди по кожата и да нарушат целостта на защитната  ù бариера. Освен това, такъв скраб не може да се използва върху кожа с активно възпаление, в противен случай рискувате да разпространите инфекцията по цялото лице.

Краставична маска за лице. Ако в периода на преход между сезоните забележите стягане, сърбеж, суха кожа и повяхнал тен, маската от прясна краставица е това, от което се нуждаете. Рецептата е проста: нарежете краставицата на филийки и ги поставете върху лицето, включително в зоната под очите. След като махнете маската, ще се радвате на свеж вид и овлажнена кожа.

Подхранваща бананова маска. Мнозина съветват да си приготвим бананова маска с добавка на заквасена сметана, тъй като тя съдържа млечна киселина, която е способна да подмлади кожата и да ù помогне да се отърве по-бързо от мъртвите клетки. Всъщност, кожата и стомашно-чревния тракт усвояват по различни начини полезните вещества, така че няма смисъл да говорим за ползите от заквасената сметана върху лицето. Максимумът, който можете да получите от маската с пълномаслена заквасена сметана, е появата на акне. Във връзка с този факт, ви предлагаме проста, но ефективна рецепта за подхранваща маска - смелете месото от един банан до хомогенна маса, нанасете върху кожата и стойте с маската в продължение на 30 минути. След това изплакнете с топла вода и нанесете обичайния си крем.

Витаминизираща тиквена маска. Ако чувствате, че кожата ви е повяхнала през есента и ù липсват витамини, опитайте тази рецепта. Обелете тиквата и я настържете, добавете 1 чаена лъжичка мед и 1 яйчен жълтък. Нанесете получената смес върху лицето и оставете да действа 10-15 минути. След това изплакнете с топла вода. Свежото лице е гарантирано!

Антиоксидантна маска с калина. За да приготвите маската, ще ви е необходима чаша плодове от калина. Изплакнете ги с гореща вода, смелете в блендер и след това добавете 1 супена лъжица обикновено нишесте. Нанесете получената смес върху почистена кожа и го оставете да действа за 20 минути. Маската от калина предпазва кожата от стареене и я избелва добре.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA