Новите формули за хидратация на кожата

Интелигненти серуми, успокояващи кремове, течни балсами, гел- маски – всички те имат за цел да подхранят водните запаси на кожата. Какво правят в тази посока новите формули на хидратиращата козметика?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 06 ноември 2019

Хидратиращ крем Intense Sorbet Cream Hydra Life на Dior с екстракт от хаберлея, който повишава естествената защита на кожата и слез за стимулиране на водната циркулация в нея.

Хидратиращ концентрат Aqua Bounce Super Concentrate на Biotherm с хиалуронова киселина

Клетъчен гел крем за интензивна хидратация с антиоксидантен ефект и защита от вредните агресивни фактори на околната среда Eau Cellulare на Esthederm

Хидратиращ серум за озаряване на тена и уплътняване на кожата Hydrance на Avene

Хидратираща грижа за мазна и уморена кожа clinique ID на Clinique с активен концентрат, насочен към индивидуалните нужди на кожата

Микрофлуиден серум с микрокапки от камелия за продължителен хидратиращ ефект върху кожата Hydra Beauty Micro Sérum на Chanel

Успокояващ хидратиращ спрей с микроелементи, минерали и витамини Hydrabio Brume на Bioderma

Освежаващ и възстановяващ спрей крем L’Intemporel Blossom Cream-in-Мist на Givenchy с три естествени актирвни съставки за енергия на кожата и комплекс Blossom Glow

Ние сме вода! Заставам зад това твърдение, подкрепена от науката, която казва, че тялото на новороденото е съставено в 80% само от вода, като процентът намалява през годините. Да, случва се точно това: изчерпваме водата чрез изпотяване, остаряване, изразходване на енергия за дишане. Затова допълнителната хидратация е не само жест към благосъстоянието на здравето и на красотата ни, но и задължителен елемент в грижата за тях.

Според последните прочувания 63% от жените и 56% от мъжете спазват правилото за осем чаши вода на ден. Често сигналите, които тялото ни изпраща в случай на „водна криза", са достатъчно незабележими: затруднена концентрация, нарушена памет (клетките в мозъка ни в по-голямата си част са съставени от вода) и промени в настроението. В момента, в който изпитаме жажда, това означава, че дефицитът на вода в организма ни вече е в стойностте 3-5 %. Външният израз на този дефицит по кожата ни се изразява в сухота, опънатост, ситни бръчици и гънки, намалена еластичност на епидермиса. Дехидратираният епидермис спира да изпълнява функцията на защитна бариера за кожата и това поставя началото на щетите.

Причините за дехидратацията могат да бъдат ендогенни, т.е. вътрешни, свързани с генетично наследство, но и с хормонални и екзогенни промени – причинени от замърсяване, екстремни метеорологични условия или контакт с агресивни вещества.

ПРАВИЛНА ХИДРАТАЦИЯ

Независимо от условията – външни и вътрешни – първо правило за грижа за кожата особено в летния сезон е правилната хидратация. Това означава, че сме отговорни не само за утоляването на жаждата, но и трябва да спрем стареенето и увреждането, което причинява околната среда. Така ще помогнем на кожата да се възстановява по-добре от вредите, които й нанася околната среда. Затова днес говорим за динамична и интелигентна хидратация. Това означава възстановяване на повърхностните слоеве (stratum corneum), балансиране на влажността – известният фактор на хидратиране NMF (Natural Moisturizing Factor), който гарантира поддържане на еластичността на кожата, и защитата й срещу замърсяванията.

Интелигентната хидратация е тази, която достига в дълбоките слоеве на дермата, като там задържа водните запаси и така гарантира правилната циркулация на водата. Благодарение на новите технологии, козметичните формули се фокусират върху превръщането на овлажнителя в основен инструмент за глобална грижа за кожата. Акнето например може да се окаже проблем, вследствие на неправилна хидратация.

ПРИРОДАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

Благодарение на напредъка на технологиите става възможно влагането на растителни съставки в козметичните формули, които превръщат овлажнителите в ценни помощници в борбата срещу стареенето на кожата. Синергията на тези растителни съставки с основната съставка като хиалуронова киселина, която задържа като гъба влагата и увеличава собственото си тегло до 1000 пъти, работи в посока поддържането на водния резерв на кожата. Сама по себе си хиалуроновата киселина увеличава ефективността на растителните съставки.

Dior например използват съставка като слез, която от една страна подсилва непропускливостта на клетките, като така те по-добре съхранява водния запас, а от друга страна стимулира циркулацията на вода. Тандемът Алое вера и кофеин действа изненадващо идеално за възстановяването на вътрешната хидратация. Всъщност продуктите, които за улеснение наричаме бустери (от анг. Booster или реактиватор) на практика „превъзпитават" кожата как да се хидратира самостоятелно и оптимално. Това означава, че овлажнителите от ново поколение (гел-кремове, течни консистенции и серуми) могат да бъдат използвани и като основа за подобряването на абсорбиращите свосйтва на кожата и като подготовка за следващата й грижа или лечение. Тези овлажняващи продукти играят отлична роля и като възстановяващи агенти при лечение на сухи участъци от кожата.

ЛЕКОТАТА НА ТЕКСТУРА

Една от иновациите в новите хидратиращи формули на козметичните продукти е сензитивността. Важно е не само какъв е ефектът от ползването, но и какви усещания провокира докосването на текстурата до кожата. Този аспект е дотолкова важен, че свежестта и приятното усещане на някои текстури могат да ги направят предпочитани пред ефектнивността на други. Серумите и геловете със сорбе текстура са едновременно маслени, но и леки и свежи. След нанасяне те се сливат с кожата, като създават невидим филм върху нея, но в същото време я подхранват и хидратират в дълбочина. Способността им да се абсорбират неусетно е сред най-важните им характеристики. Оказва се, че „водните" текстури наистина носят „течен" комфорт.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA