Триъгълник на младостта: 5 начина за забавяне на стареенето на лицето

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 06 ноември 2019

Често се фокусираме върху незначителните несъвършенства във външния си вид - например бръчиците в ъглите на очите или бръчките по шията. Възрастта ни обаче се познава не толкова по бръчките, колкото по промяната във формата и овала на лицето. Ако в младостта ни лицето има формата на триъгълник, основата на който върви по линията на челото, то през годините този триъгълник се „завърта" с основата надолу - и вече не изглеждаме толкова млади, както преди. Защо това се случва и как да забавим процеса на стареене?

Стареенето на лицевата тъкан започва от костните структури - с възрастта костта става по-тънка. Ето защо лигаментите, свързващи костите и мастните пакети, поддържани от лигаментите, променят направлението си. В резултат на това триъгълникът „се преобръща", овалът на лицето губи своята изящност и не на последно място самата кожа се променя - образуват се бръчки и гънки.

Невъзможно е напълно да се избегнат свързаните с възрастта промени в лицето, но да забавите този процес зависи изцяло от вас - както в домашни условия, така и в кабинета на козметолога.

1. Наднормено тегло

Излишната мастна тъкан прави лицето по-тежко (буквално) и увеличава обема в долната му част. Не можете да намерите мотивацията да отслабнете? Тогава знайте: излишното тегло може да добави до десет години на лицето ви!

2. Хипертоничност на мускулите на лицето

При прекомерно напрежение на мускулите-депресори (тези, които дърпат кожата и тъканите надолу), вие неволно започвате да се мръщите, плюс това има се създава и силно напрежение в мускулите на шията. При хипертоничност на брадичката, вие правите неконтролирани движения на челюстта или стягате устните си. Това води до ранното появяване на бръчки, промяна във формата на лицето и дори увеличаване на обема в някои части от него. Най-очевидният начин за премахване на хипертонията е с инжекции с ботулинов токсин, които дават ефект на подмладяване на лицето.

3. Нарушаване на пропорциите и загуба на обем

В зависимост от структурата на черепа, както и от възрастта, човек може да няма достатъчно обем в някои области на лицето. Опитният козметик веднага ще определи къде точно. Най-често е необходимо да се възстанови обемът на брадичката, зоната на скулите, обема на зоната на слепоочията и понякога обемът на устните - всичко това с филъри. Прост пример: липсата на обем в зоната на скулите може да направи лицето да изглежда уморено, а това визуално състарява много повече от бръчките.

4. Промени в лигаментния апарат

За да се предотвратят такива промени, в козметологията има редица процедури. Можете да направите кожата си по-плътна и тонизирана без никакви белези - само с помощта на ултразвуков лифтинг Ulthera. Той е ефективен, благодарение на ултразвуковите импулси, проникващи в повърхностния слой на кожата, при които подкожната мастна тъкан е свързана с мускулите. Ъгълът между шията и долната челюст става по-изразен, обемите намаляват, а овалът на лицето става забележимо по-стегнат.

5. Качество на кожата

В допълнение към правилно подбраните процедури за грижа у дома и в салона, обърнете внимание на инжекциите. С тях можете да коригирате релефа на кожата, да премахнете пигментацията с лазер, а да подобрите отразяващите способности на кожата можете чрез биоревитализация. Например съставът на препарата, използван за биоревитализация, включва хиалуронова киселина и аминокиселини, които правят кожата по-еластична и овлажнена, обезцветявайки възрастовите петна и намалявайки бръчките.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA