Какво прави алкохолът с кожата ни

Люба Вангелова
Люба Вангелова 31 декември 2019

Да, старателно сте нанесли серум преди нощната грижа, но замисляли ли сте се колко чаши вино сте изпили преди това? Чували сте, че при умерена консумация алкохолът не нанся вреда, но никой не казва как точно се отразява върху красотата ни определението „не нанася вреда". А всъщност промяната на цвета на кожата и ускоряването на стареенето й е основното.

Какво точно прави алкохолът с красотата и здравето на кожата?

Дехидратира

При повечето хора алкохолът причинява хипохидрия, т.е. действа като диуретик, извеждайки влагата от организма.

Предизвиква възпаления

Голямото количество въглехидрати и захар в следващото мохито или Блъди Мери може да причини възпаления, а солта да доведе до подуване на корема. Не се учудвайте и на тъмните кръгове под очите след забавна нощ.

Преждевременно остаряване

Дехидратацията отслабва кожната бариера. Както и постепенно намалява запасите на витамин А в черния дроб, който е мощен антиоксидант, защитаващ кожата от замърсителите в околната среда.

Обезцветяване

Алкохолът действа като съдоразширяващо средство. Ако съдовете по кожата са прекалено разширени, те могат да се спукат, оставяйки червени петна в близост до носа и бузите. Освен това ако черният дроб не работи в пълния си капацитет, кожата може да избледнее, а пигментацията около очите се засилва.

Алкохолът и красотата на кожата

Ето кои са 7-те алкохолни напитки, подредени в реда от най-безобидните до най-опасните.

Текилата не е толкова лоша, колкото си мислите. Тя съдържа по-малко захар в сравнение с повечето й алкохолни колеги, така че е по-малко вероятно да предизвика възпаление. Пропуснете солта и има вероятност дори да нямате махмурлук.

Бирата е по-скоро лоша, но не ужасна. Въпреки че тя съдържа сол, притежава и редица полезни свойства: антиоксидант е и включва много антиейдж съставки. Освен това в бирата им по-малко алкохол в сравнение с другите спиртни напитки, като сме склонни да я пием по-бавно. По този начин се намалява ефекта от дехидратацията.

Джин-тоник или водка-тоник не е най-лош избор. Те имат сравнително ниско съдържание на захар и сол. Затова избягвайте коктейлите, а пийте чисти напитки.

Бялото вино не е най-добрият вариант. Повечето хора са запознати със силното главоболие след дълги вечери, съпроводени с вино. Освен това високото съдържание на захар в състава му причинява системни възпаления.

Мохито – лошо, особено ако се боите от бръчки. Както изяснихме вече, захарта ускорва стареенето на кожата. За съжаление в мохитото се добавя захар или захарен сироп, както и сода или подсладител. Но не трябва да се тревожите само за бръчките: захарта повишава нивата на инсулина и провокира доста възпаления.

„Маргарита" – една от най-опасните напитки. Това е двоен удар, заради убийствения дует между захар и сол – комбинация, която причинява познатото подпухване на лицето.

Червено вино – лошо! То помага за разширяването на кръвоносните съдове и увеличава зачервяването. Освен това отделя хистамин, който способства за пигментацията по кожата.

Внимавайте с алкохола все пак – не за друго, но младостта и красотата са ни важни, дори и след здравето.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA