Телефоните довеждат до по-бързо остаряване, а това далеч не е всичко...

Обвиняваме телефоните за безсънието си, за уморените очи и куп други неща. Ами кожата ни? Оказва се, че устройства могат да доведат до множество рискове за нея, които никой филтър Snapchat не може да поправи.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 29 януари 2020

Времето пред екрана довежда до остаряване. Вината е на синята светлина, която излъчват телевизорите, компютрите и смартфоните. Тя е високоенергийна видима светлина, която прониква в кожата по-дълбоко от UV лъчите, като уврежда колагена и намалява естественото количество на хиалуроновата киселина. Има доказателства, че светлината може също да повлияе на процеса на пигментация - проблем, който дори слънцезащитният крем не би могъл да разреши. Специалистите споделят, че все още не е дошъл момента, в който да започнем да се притесняваме, но е от решаващо значение да намалим възможно най-много времето, прекарано пред екрана или поне да го редуваме със свеж въздух и раздвижване.

Бръчки и двойна брадичка? Да, постоянното поглеждане надолу може да причини бръчки, и то не само тези на челото, които се образуват вследствие на недоверие към нещо, което сме прочели в Instagram. Говорим за постоянни бръчки около брадичката и шията, плюс увиснали кожа и устни. Това е нещо, което дори да искаме, няма как да бъде предовратено, освен в случай на склонност към филъри и лазерни терапии. Дръжте телефона на нивото на очите си и избягвайте ходенето, комбинирано с писането на съобщения.

Телефоните са причина за появата на пъпки. Мобилните телефони имат по себе си 10 пъти повече бактерии в сравнение с тоалетните чинии. До това твърдение достига Чарлс Герба, микробиолог от университета в Аризона. Целият процес може да бъде обяснен така: благодарение на топлината, която генерират телефоните, бактериите по ръцете ни се „свързват" с тях много по-лесно. Имайки предвид, че в голяма част от деня умните устройства са в ръцете ни, лесно е да направим връзката с докосването на лицето. Ако непрекъснато прилепвате телефона си към лицето си, това дразни и запушва порите ви. Единственото решение тук, е да използваме високоговорителя при всяка възможност.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA