Кефир - суперхраната за организма ни

Запознайте се с напитката, която помага на кожата, косата и цялото ни тяло.

Кефирът е ферментирала млечна напитка, идваща от далечен Кавказ и основното, което я отличава от останалите млечно-кисели предложения е фактът, че се усвоява много по-бързо от организма.

Храносмилателната ни система го преработва три пъти по-бързо от обикновеното мляко. Причината за това е, че напитката съдържа много полезни витамини и бактерии, които стимулират работата на стомашно-чревния тракт и разпадат бързо белтъка на аминокиселини.

dfghj

Той е отличен естествен източник на пробиотици, а както знаем, те са основни за здравето и красотата ни.

Някои от пробиотичните бактерии в кефира като Leuconostoc, Lactobacillus caucasus, Torula kefir и Saccharomyces kefir, не могат да бъдат намерени в киселото мляко. Заради това, той придобива статут на "суперхрана".

derftgyh

Хората, които го включват редовно в менюто си, не страдат от хранителни разстройства и заболявания на стомашно-чревния тракт. Микронутриентите и бактериите влияят благотворно на лигавицата на стомаха и помагат за образуването на здрава микрофлора.

Употребата на кефира е отлична профилактика срещу гастрит, дисбактериоза, разстроен стомах. Напитката извежда шлаките от организма, освобождава тялото от токсините.

dfgh

Кефирът стимулира производството на ферменти и хормони, полезни за щитовидната жлеза, регулира нивото на холестерола и глюкозата в кръвта.

Лекарите препоръчват кефира на хората с проблемна кожа. Може да повлияе благотворно на някои кожни проблеми като акне, розацея и атопичен дерматит. Може да използвате суперхраната и като маска за лице. Продължителната му употреба води до ефекта "кефирена кожа" – изравнява тена и изглажда кожата по естествен начин чрез съдържащите се в натуралния кефир аминокиселини, витамини и пробиотици.

dfghj

Млечната напитка има огромна полза и за нервната система – понижава раздразнителността, способства производството на хормони, нормализиращи психичното състояние, помага да се отпуснем и успокоим.

Важно е да се пие на гладен стомах, не само защото се усвоява бързо, но и защото подготвя стомаха за следващата храна. Може да изпиете чаша кефир 15-20 минути преди закуска, докато хората, страдащи от дефицит на калций, трябва да го пият преди сън. Тогава този микроелемент се усвоява най-добре от организма.

cfvgbhnj

Още от богатствата на кисело-млечната напитка са:

калций – главен отговорник за костите ни, регулиращ сърцебиенето и обезпечаващ нормалното функциониране на нервната система;

флуорид – участва в образуването на костите, стимулира кръвоносната система;

йод – отговорен е за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза;

мед – необходим за образуването на колаген и други важни белтъци и ферменти, участващи в метаболизма;

желязо – влиза в състава на кръвта и е важен за ендокринната система;

dfghj

цинк – укрепва имунитета, контролира процесите на обмяна на веществата;

манган – оказва благотворно влияние върху стомашно-чревния тракт и активизира мастния метаболизъм;

хром – отговаря за нивото на захар в кръвта;

селен – обезпечава нормалното функциониране на щитовидната жлеза и укрепва имунитета;

витамин А – влияе добре на зрението, косата, кожата, имунната система, участва в метаболизма.

 витамин РР – регулира повече от 50 биохимични процеси в организма;

витамините от група В – стимулират метаболизма, влияят положително на нервната и ендокринната система, укрепват имунитета.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA