Това са най-големите грешки в грижата за кожата

Сигурни сме, че допускате някоя от време на време, но нека ги предотвратим.

Фотография: Pexels

Когато говорим за кожата е важно да ѝ обръщаме нужното внимание. Понякога бързаме, спи ни се или сме изморени, но не трябва да пропускаме нито една важна стъпка в грижата и почистването ѝ.

Ако не сме последователни и постоянни, то тя ще го усети и не след дълго ще стане раздразнена, зачервена, със запушени пори и комедони. Текстурата няма да е гладка и мека. А какво по-лошо от това?

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАЗПОЗНАВАТЕ ЛИ КАКЪВ ТИП КОЖА ИМАТЕ?

Разказваме за по-често срещаните бюти грешки, които се допускат сутрин и оказват влияние върху външния ѝ вид.

dcfghj

НЕ ПОЧИСТВАТЕ ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ

Редовно момичета си чистят грима си с мокри кърпички, а ако нямат грим, направо си лягат и нанасят грим отгоре.

Истината е, че това е една от най-грубите грешки, които можете да причините на кожата си! Всъщност през нощта кожата произвежда по-активно себум и едновременно с това се освобождава от натрупаните токсини. Всичко това остава на повърхността и порите в един момент се задръстват. Резултатът е груба кожа с много черни точки и възпаления.

Мийте лицето си веднъж сутрин и веднъж вечер, задължително първо с измивен продукт като пяна или гел. След това използвайте тоник да допочистите. Той също така ще балансира pH-то на кожата и ще я подготви за хидратанта.

dcfvgbhn

ГРЕШНИ ПРОДУКТИ

Това е абсолютна класика в допускането на грешки към кожата. В стремежа си да се отървете от мазния блясък, използвате най-ефективните, но вредни продукти, включително алкохолен лосион. Въпреки незабавния ефект, той дехидратира и изсушава, причинявайки зачервяване и подкожни комедони, тъй като кожата влиза в защитен режим и започва да произвежда повече себум. 

За да премахнете лъщенето е нужно първо да установите откъде идва проблемът. Много често причината е по-горната. Другият вариант е просто да използвате измивен продукт за сутрин и вечер за мазна или комбинирана кожа, той със сигурност ще нормализира себума. 

cdfvgbn

 СКРАБ ВМЕСТО ИЗМИВЕН ПРОДУКТ

Много момичета използват измивен продукт с частици всеки ден, защото вярват, че така кожата им ще стане по-чиста. Всъщност частиците в почистващия продукт абсорбират роговия слой и оставят порите отворени. Съответно, в тях попада мръсотия, запушват се и се появяват черни точки.

Скрабът прави кожата незащитена, а ултравиолетовите лъчи също могат да ѝ навредят, защото ще проникнат по-дълбоко в слоевете на епидермиса. Скрабът може да оставите за 1-2 пъти през седмицата и то не вместо почистващия ви продукт. Сутрин е достатъчно да използвате пяна или гел с измиване.

cdfvgb

ПРОПУСКАТЕ SPF ГРИЖАТА

Възможно най-грешно е разсъждението, че слънцето не е толкова силно през есента и зимата, но това не е така – ултравиолетовите лъчи винаги могат да причинят преждевременно стареене. Ето защо, ако не искате да имате дълбоки линии и петна още на 30, то ползвайте на SPF с ниво на защита поне 30 - над хидратанта ви - е задължително.

xcvbn

НЕ ХИДРАТИРАТЕ ДОСТАТЪЧНО

Много хора с мазна кожа се страхуват от хидратацията, защото смятат, че ще омазни лицето им още повече. Това не е така, защото организмът е изграден от 70% вода и кожата като най-големия орган от него изисква постоянна хидратация. Освен това влагата пречиства кожата, обновява я и задейства всички процеси навреме.

Използвайте леки маски и хидратанти с гел текстура. Ако кожата не е достатъчно хидратирана, независимо какъв тип е, много по-бързо ще се набръчка, ще изглежда сива и нездрава. А ние не искаме това.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA