Всичко, което трябва да знаете за балансирането на мазната кожа

Въпреки че може да създаде доста проблеми, тя не е непременно "враг".

Знаем, че хората с мазна кожа се стремят максимално към матови продукти, но тайната и удовлетворението се крият в баланса.

Истината е, че не може да се отървете напълно от мазната кожа, а и не трябва да го правите. Защото истинската, здрава кожа не изглежда като филтър в Instagram.

ЛИЦЕ

КАКВО ПРИЧИНЯВА ОМАЗНЯВАНЕТО?

"Мазнината" на кожата е себум, който се произвежда от мастната жлеза в космения фоликул. Кожата на лицето има повече космени фоликули, отколкото тази на останалата част от тялото, съответно и омазняването е значително по-голямо.

Себумът обаче изпълнява важна функция. Той ограничава разпространението на бактериите и предотвратява дехидратацията на кожата.

Когато тя е балансирана, ще произвежда точното количество себум, макар да има много неща, които могат да наклонят везните към излишно омазняване и досадни комедони.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАЩО ТРЯБВА ДА НАНАСЯМЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ И ПРЕЗ ЗИМАТА?

МОМИЧЕ

НАМЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯ ПОЧИСТВАЩ ПРОДУКТ

Почиствайте лицето, но не и прекомерно, тъй като това ще активира производството на повече себум.

Като се има предвид, че повечето почистващи продукти са с алкохол, ще влошите проблема. Колкото повече премахвате естествените масла от кожата, толкова повече тя ще иска да произвежда такива.

Трябва да изберете продукт, който не нарушава бариерната функция и естествените нива на влага в кожата. Може също да изберете почистващ продукт със салицилова киселина. Тя спомага за намаляване на омазняването.

фцжгбхн

ИЗБЕРЕТЕ ДОБРА ХИДРАТАЦИЯ

Често срещано погрешно схващане е, че кожата може да бъде мазна или дехидратирана – но всъщност може да е и двете едновременно. Това означава, че няма смисъл да се отказвате от хидратиращите продукти, които всъщност са от съществено значение във всяка рутина – без значение от вашия тип кожа.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МЕГАН ФОКС ИМА ТАЙНА ЗА МЕКА И ХИДРАТИРАНА КОЖА

Хидратиращите продукти са необходими за поддържане на нивата на влага и предотвратяване на дехидратация. Но преди да посегнете към първия крем за лице под ръка, помислете, че изборът е важен. 

Ако се притеснявате от черни точки и излишен себум, най-добре е да избягвате тези, които са супер кремообразнии и богати на растителни масла. Вместо това избирайте леки гел текстури.

Вредната храна за жената

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ХРАНАТА

Ако имате мазна кожа, избягвайте захарта и млечните продукти, тъй като те подхранват и увеличават производството на себум. Дефицитът на цинк, магнезий, витамин B и омега 3 също може да допринесе.

ЦЖФГБХН

ПРОВЕРЕТЕ ХОРМОНИТЕ СИ

Андрогенният хормон е най-честият виновник. Когато той е в изобилие, което често се случва точно преди цикъл, изпраща съобщения до мастните ви жлези, казвайки им да произвеждат повече себум. Андрогените могат да бъдат повече и в ситуация на пубертет, бременност и менопауза.

Разбира се, тези ситуации често са извън вашия контрол, но обърнете внимание на съня и нивото на стрес.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA