Защо трябва да нанасяме слънцезащитни продукти и през зимата?

Не спирайте да ги използвате, когато времето е хладно и няма ярко слънце.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 09 януари 2023

Вярно, често свързваме слънцезащитния крем с топлото лятно време, но е важно да го прилагаме по същия начин и в разгара на зимата.

Всички, които искат да запазят кожата си млада и здрава максимално дълго време, трябва да разберат следното: това, че въздухът е студен, не означава, че слънцето не произвежда UV лъчи, които могат да доведат до слънчеви изгаряния, увреждане на кожата, тъмни петна и дори рак на кожата.

Експертите казват, че използването на подходяща слънцезащита, без значение дали сте на разходка в планината, из града или сте решили цял ден да си стоите вкъщи, е от ключово значение.

дфгхй

Снегът дори може да увеличи вредното въздействие на UV лъчението, тъй като отразява слънчевите лъчи. То е много интензивно на височина, тъй като въздухът е по-чист, атмосферата е по-разредена и следователно ние сме по-склонни да абсорбираме въпросните вредни елементи.

80% от UV лъчите преминават през облаците, а нивата на UV лъчите нарастват с повече от 10% с всяко увеличение на надморска височина над 1000 метра.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: А ВИЕ ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА НОСИТЕ ПРОДУКТИ СЪС SPF ВКЪЩИ?

Експертите препоръчват да нанасяте слънцезащитен крем всяка сутрин през зимата и след това да повтаряте на всеки два часа - точно както бихте направили в горещ летен ден. Може да разнесете продукта с гъбичка за нанасяне на фон дьо тен - така ще го направите леко, нежно и без следи върху грима ви.

ьцдфжгбхн

Слънцезащитните продукти, предназначени за зимните месеци, са направени на основата на мазнини, докато летните са създадени на база вода. Причината е, че при ниски температури кремовете с голямо съдържание на вода, могат да замръзнат върху кожата.

Друго голямо преимущество на богатите на мазнини продукти е, че те спомагат създаването на защитна бариера, която предпазва кожата от дехидратация. Това не означава, че ако имате мазна кожа, тя ще стане още по-мазна, тъй като под нея нанасяте дневния крем, специален за вашата кожа.

Разбира се, факторът, подходящ за целогодишно ползване върху лицето, е SPF 50. Без значение колко е силно слънцето, кожата ви е в пъти по-тънка от тази на тялото и следователно, може да остарее много по-бързо. А ние не искаме това, нали?

Фотография: Pexels

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA