Това са най-важните правила при ретинола

Когато и да стартирате с антиейдж грижата с ретинол, винаги ще е навреме.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 30 април 2023

Фотография: Pexels, пресофиси на марките

Доста жени над 35-годишна възраст споделят, че най-добрият им приятел е ретинолът. Причината е, че той е познат с неговите забележителни антийдж ефекти. Но те не настъпват изненадващо, а са съпроводени от спазването на определени правила, които са необходими, за да бъде съхранено здравето на кожата. Тялото ни не може да синтезира самостоятелно витамин А, затова си го набавяме чрез храната. Това е една от причините козметиката с ретинол да заема все по-важна роля в поддържането на красотата и младежкия вид на кожата ни. Винаги е добре да знаем повече за ретинола и да си припомняме постоянно правилата за употребата му.

Обикновено всички форми на витамин А наричаме ретинол, но е редно да бъдат разграничени понятията. Ретинолът е само една от формите на този витамин, но има и производни, наричани ретиноиди. Те са подобни компоненти, които в зависимост от формата си може да имат по-силен или по-деликатен ефект върху кожата.

Ретинолът и ретиноидите в козметиката се използват за третиране на почти всички признаци на стареене: бръчки, пигментация, сив тен, повяхнала кожа. Но тези съставки са част от формулите и за лечение на акне. Ако на етикета на продукта ретинолът е посочен като активна съставка, производителят трябва да посочи процента. Ако не е посочен, но сте открили ретинол в състава, най-вероятно е в микроскопични дози, което няма изразен ефект.

ретинол

КАК ДА ИЗБИРАТЕ ПРОДУКТ С РЕТИНОЛ?

Най-добрият вариант е да го направите заедно с козметика или с дерматолога си. Това не е случайно: въз основа на вашия тип кожа и индивидуални характеристики специалистът ще избере продукт с необходимия процент и ще разработи правилния протокол за въвеждането на ретинол в домашни грижи. Това ще намали вероятността от странични ефекти. И те се случват доста често.

Има обаче и едно универсално правило – ако никога преди не сте използвали ретинол, трябва да започнете с продукти с минимална концентрация (от 0,15%), защото колкото по-висока е тя, толкова по-голям е рискът от дразнене. Но ефектът не зависи непременно от концентрацията, по-важна е формата. Например ретинолът в капсулирана форма прониква в кожата по-дълбоко от останалите и съответно решава проблемите ѝ по-добре.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РЕТИНОЛ?

Най-добре е да го включвате във вечерната грижа всеки ден. А през деня, за целия период на прилагането му, не забравяйте да използвате продукти с SPF. Ако при нисък процент на ретинол забележите появата на нежелани признаци – сухота, лющене, опъване на кожата, зачервяване, свръхчувствителност, сърбеж, обриви, не трябва да спирате употребата на продукта, а да намалите честотата на нанасяне. Например не всеки ден, а през ден-два. Често появата на ретиноиден дерматит (зачервяване, обрив, сърбеж) се възприема като алергична реакция в отговор на „лош" крем. Всъщност често кремът се оказва добър, просто изисква деликатно въвеждане в грижата.

Ако при използване на тази концентрация в продължение на един до два месеца не се появят неприятни състояния по кожата, има два начина да продължите. Първият – по същия начин. Вторият – продължавайки да използвате ниска концентрация, постепенно въвеждайки по-висока. След няколко седмици може да включите напълно в ежедневната употреба продукт с по-висок процент ретинол.

С КАКВО ДА КОМБИНИРАТЕ ПРОДУКТИ С РЕТИНОЛ?

Отлична комбинация за домашна грижа е ретинол с антиоксиданти (витамин С, витамин Е, ресвератрол) и с продукти, които възстановяват липидната бариера на кожата (серамиди и мастни киселини). Те помагат за предотвратяване на нежелани ефекти и подобряват ефекта на ретинола.

ЗА КОГО НЕ Е ПОДХОДЯЩ РЕТИНОЛЪТ?

Не започвайте да използвате ретинол самостоятелно, ако кожата ви е свръхчувствителна или склонна към алергични реакции. В слънчевите дни и топлите сезони задължително използвайте продукти с SPF, а ретинола нанасяйте само във вечерната грижа. В противен случай рискувате да се сдобиете с хиперпигментация. Употребата на продукти със синтетични форми на ретинол са забранени за бременни и кърмещи. Съществуват продукти с растителен ретинол (бакухиол), които са подходящи в тези случаи.

ретинол

НАШИТЕ ЛЮБИМИ ПРОДУКТИ

1. Серум с микродози ретинол за ежедневна употреба Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum на Kiehl's
2. Подмладяваща терапия с чист ретинол Perfectionist Pro Rapid Renewal Retinol Treatment на Estee Lauder
3. Серум с ретинол и натурални масла Cellular Phyto Retinol Effect на Nivea
4. Възстановяваща нощна грижа с ретинол Smart Night™ Clinical MD Multi-Dimensional Repair Treatment на Clinique
5. Антиейдж крем с висока концентрация на ретинол Intensive Retinol Cream на Institute Esthederm
6. Серум с ретинол B3 Retinol на La Roche-Posay

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA