Тялото ти също се нуждае от ретинол

Любимата съставка за грижа за кожата се появява все повече и в продукти за тялото.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 14 декември 2022

Ретинолът всъщност е витамин А, подпомагащ обновяването на клетките и стимулиращ нов колаген за по-стегната кожа. Това е една от най-известните и добре проучени съставки за грижа за кожата. Сега обаче, тя си проправя път от лицето към тялото, тъй като тя е изостанала много.

Освен просто хидратиране, има и естетически причини да се грижите за нея, като подобряване на пигментацията, тонуса, текстурата, бръчките, белезите и др. Знаем, че ретинолът действа добре на лицето за тези проблеми, така че защо да не го използваме и върху тялото?

ПОЛЗИТЕ ОТ РЕТИНОЛ ЗА ТЯЛО

Той увеличава скоростта, с която мъртвите кожни клетки се изхвърлят, така че ексфолира много добре. Също така е основната съставка за изчистване на акне по тялото, изсветляване на хиперпигментацията и намаляване на последиците от увреждането на околната среда. Стимулира колагена и стяга кожата по увисналите зони.

Въпреки че кожата на тялото е по-плътна от тази на лицето, ретинолът действа по същия начин, независимо къде го прилагате. Най-големите подобрения се наблюдават по бедрата, гърдите, лактите и задните части на ръцете. 

gbhnjm

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ

Не е краят на света, ако използвате един и същ продукт с ретинол върху лицето и тялото си, но има причина повечето дерматолози да съветват да ги разделяте.

Кожата по тялото има по-малко мастни жлези и е по-дебела в някои области, така че концентрацията на ретинол трябва да бъде различна и по-силна. Освен това продуктите с ретинол за лице са в малки опаковки.

Повечето продукти с ретинол за тяло съдържат между 0,05 и 1% от активната съставка и са формулирани като хидратиращи кремове, серуми и лосиони.

Някои прпдукти се предлагат и в по-ниски концентрации от 0,25%, което е от полза за тези с по-чувствителна или лесно раздразнима кожа.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НА РЕТИНОЛА В ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

vbnm

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РЕТИНОЛ ЗА ТЯЛО

Използването на ретинол върху тялото следва същите указания като на лицето. Най-добре е да започнете по 1 път в седмицата, после 2 пъти, след това през ден и накрая всеки ден.

Важно е да не прекалявате и да не мажете тялото си с обилни количества крем. Вместо това, специалистите съветват да използвате от една до три супени лъжици от продукта за тялото тяло в зависимост от концентрацията му. Също така, нанасяйте крема след къпане.

За съжаление, ретинолът има своите недостатъци, като зачервяване, сухота, дразнене и лющене. Ако кожата ви изглежда суха, опитайте да смесите продукта с ретинол с обикновен хидратиращ лосион.

Без значение къде върху тялото се прилагате ретинол, слънцето може да направи третираната кожа по-чувствителна, така че винаги нанасяйте слънцезащитен крем с поне SPF 30.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA