Дойде времето на ретинола в грижата за кожата

Популярната съставка е популярна с причина. Но все пак искаме да споделим няколко неща, които е добре да имате предвид.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 15 октомври 2022

Ретинолът е изключително популярна съставка, която напоследък e издигана в култ от много дерматолози и козметици. Това е съвсем нормално, защото е жизнено необходима за правилното функциониране на нашия организъм, имунната система и възстановяване на тъканите.

Днес ще поговорим за минусите, плюсовете и правилната му употреба. Don't be shy, join us!

xcvb

ПЛЮСОВЕ

Продуктите, които съдържат чиста форма на витамин А или ретинол се справят отлично в борбата с акнето, широките пори, намаляването на фините линии и бръчки. Използват се за лечение на акне в продължение на десетилетия, но напоследък се включват в борбата и с признаците на стареене.

Ретиноидите работят още върху пигментацията на кожата, увеличават нивата на хидратация и ексфолират повърхността ѝ. Крайният резултат е по-чиста и по-стегната кожа. Изследвания показват, че употребата на ретинол 1% стимулира синтеза на колаген и растежа на фибробластите, които с годините деградират.

Ретиноидите също така спомагат за уеднаквяване на тена чрез предотвратяване на отделящия се себум, който запушва порите. Без него бактериите не могат да растат и да причиняват несъвършенства. С други думи - акне.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗА LA ROCHE-POSAY СТАРЕЕНЕТО НА КОЖАТА НЕ Е ОПЦИЯ

cvbn

МИНУСИ

Основното предизвикателство е как да се намали чувствителността на кожата и как да се стабилизират продуктите с ретинол, понеже като химическо вещество сам по себе си е нестабилен.

Освен това ретиноидите повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина и затова е важно продуктът с ретинол да се нанася вечер, преди лягане, а през деня винаги да се използва SPF 50+.

цжб

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОЛЯ, НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА ПЕПТИДИТЕ В КОЗМЕТИКАТА

ИЗПОЛЗВАНЕ

За да избегнете дразненето, през първите две седмици започнете да го използвате два пъти в рамките на седем дни. Ако кожата не реагира със зачервяване, може да продължите като нанасяте ретинола през вечер в следващите две седмици.

В случай че няма зачервяване или лющене на кожата, може да продължите с употребата му всяка вечер. Винаги давайте на кожата 15 минути почивка след измиване и преди нанасяне на продукта, за да избегнете дразненето.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA