Моля, нека поговорим за пептидите в козметиката

Не е зле да търсите тези сложни имена по етикетите, когато избирате продуктите си за лице.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 08 октомври 2022

Не искаме да звучим като в час по биология, но най-малката градивна частица на белтъчините, от които е изградено тялото ни, са аминокиселините. Пептидът е къса или дълга верига от аминокиселини.

А когато пептидите се свържат помежду си, те се превръщат в протеини - основен градивен елемент на кожата.

Пептидите обаче играят роля на "информационни агенти”, които пренасят информация от една клетка към друга. Това, което ги прави толкова уникални, е, че сигнализират на клетките за елемент, който е спрял или забавил производството си.

жбн

Например, когато колагенът се разгражда, естествените пептиди в организма подават сигнали на клетките в кожата да генерират по-голямо количество. А синтетичните пептиди, разработени за козметичната индустрия, могат да имитират естествено срещащите се в кожата. Те дават знак, че колагенът се разпада и започва производство на нов такъв.

С други думи, когато липсват пептиди в кожата, се появяват промени в структурата и вида ѝ. По ирония на съдбата, те могат да бъдат нестабилни във формули на водна основа. Освен това могат лесно да се окажат разкъсани от многобройните ензими.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОЖЕМ ЛИ ДА ЗАЛИЧИМ СТРИИТЕ ЗАВИНАГИ?

Познанията за тези присъщи за пептидите слабости накараха много компании да произвеждат синтетични вариации в стабилизирани формули, които могат да оцелеят върху кожата и безпроблемно да достигнат до целта си.

фгх

Ето най-често срещаните и техните наименования:

CARNOSINE 

Той е част от естествената антиоксидантна система на организма и е отговорен за неутрализиране на молекулата, която пък е важна за процеса, променящ структурата на колагена и водещ до неговото втвърдяване.

цфжгбхн

COPPER PEPTIDE /GHK-CU, GLYCYL-L-HISTIDYL-L-LYSINE/

Меден пептид, който ускорява процеса на зарастване на рани и има противовъзпалително действие чрез стимулиране синтеза на хиалуронова киселина. Играе ролята и на мощен антиоксидант.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАЗПОЗНАВАТЕ ЛИ КАКЪВ ТИП КОЖА ИМАТЕ?

дцфжгб

CRYSTALIDE

Работи в две посоки: от една страна балансира и нормализира процеса на обновяване на клетките, изглаждайки кожата. От друга стимулира синтеза на протеин, наречен α-crystallin, който е от изключително значение за постигането на така желаната "порцеланова кожа".

цжбгхн

MATRIXYL 3000 /PALMITOYL TETRAPEPTIDE-7/ ИЛИ MATRIKYNE 

Този пептид има способността да стимулира производството на колаген. Освен това води до лифтинг ефект и подсилва естественото ѝ обновяване.

цжбн

ARGIRELINE /ACETYL HEXAPEPTIDE-8/

Синтетичен полипептид, подобен на ботокса, но за разлика от него е безопасен за използване и няма странични ефекти. Възпрепятства предаването на нервен импулс към мускула и намалява дълбочината на бръчките.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН C Е РАВНО НА БЛЕСТЯЩА КОЖА

гфхй

Истината е, че няма "най-добър пептид". Съществуват десетки забележителни опции и сме на мнението, че тепърва предстои нови да бъдат открити и разработвани.

Най-важното, което е добре да имате предвид - колкото и са специални да са тези съставки, те имат нужда от "партньор", които ще помогнат в задоволяването на всички нужди на кожата. Перфектната козметична формула, освен пептиди, трябва да съдържа антиоксиданти, ретиноиди, алфа-хидроксикиселини и хидратиращи съставки.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA