Най-важната съставка за кожата - колагенът

Има няколко начина, с които можем да поддържаме добри нива на колаген цял живот.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 26 август 2022

Поглеждайки организма на човек, колагенът е мрежа от молекули, която се грижи за целостта на тъканите на тялото. Смята се, че въпросният колаген съставлява една трета от протеина в човешкото тяло и три четвърти от сухото тегло на кожата. 

Той осигурява здравината и еластичността на кожата. Но с напредването на възрастта нивата на протеина спадат драстично. И в един момент колагеновите влакна вече са по-тънки и значително по-слаби от обикновено.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СПЕЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА

цфжгбхн

Когато протеинът започне да спада се познава по бръчките, отпуснатата кожа на лицето, по-малка гъвкавост на връзките и сухожилията. Освен това мускулите отслабват, може да усетите болка в ставите. Друг признак са стомашно-чревните проблеми, свързани с изтъняване на лигавицата на чревния тракт.

Освен стареенето, основната причина хората да нямат достатъчно колаген, е лошата диета. Щом човек няма необходимата храна в чинията си, количеството на протеина пада драстично и не се възобновява лесно.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПОЛЕЗНИТЕ КИСЕЛИНИ ЗА ЛИЦЕТО ТИ

cdfvgb

Диета

Произвеждайки колаген, организмът комбинира аминокиселини. А тези хранителни вещества идват от боб, яйца, млечни продукти, говеждо и пилешко месо, риба и други. Те задължително трябва да присъстват в менюто ви през седмицата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН К - ТОВА, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕ КОЖАТА ТИ

Витамин С, цинк и мед – други важни елементи за подпомагане на въпросния процес. Ето защо е добре да ядете много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, морски дарове, месо от пасищни животни, пълнозърнести, боб и други.

Специалистите са на мнение, че тялото произвежда колаген през целия си живот, но с годините намалява. Освен това, с напредването на възрастта, тялото ви може вече да не абсорбира толкова добре хранителните вещества, отговорни за произвеждането му.

ьцдфжбг

Бульон

В допълнение към храните, пълни с протеини, витамини и минерали може да си приготвяте костен бульон. Продава се готов, под формата на прах, в магазините, но е много по-добре е да си купите кокали от месарницата и да ги сварите, добавяйки някои зеленчуци и подправки за вкус.

Може да използвате говежди, пилешки или рибни кости, чийто бульон е чудесен източник на колаген. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РОЛЕР ЗА ЛИЦЕ... СТАРИЯТ, НОВ ТРЕНД

жбн

Добавки

Другото нещо, което да изпробвате, са добавките с колаген. Хидролизираният или така нареченият „колагенов пептид" се предлага на прах. Той обикновено няма вкус, като може да се разтваря в мляко, вода, сокове и други.

цжфгб

Козметика

Има и вариант да потърсите крем или лосион за тяло, в който има синтетичен колаген. Чрез него се образува филмоподобен слой към кожата, който намалява загубата на вода и действа като нейната защитна бариера. Но използването на такъв продукт не е достатъчно ефективно.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA