Полезните киселини за лицето ти

Най-добрите помощници в грижата за кожата са тук.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 02 август 2022

С напредване на възрастта кожата се отпуска и се появяват фини бръчици, а влияние върху този процес оказват различни фактори.

Вътрешни като намален синтез на колаген и хиалуронова киселина и нормалните хормонални промени, които съпътстват периода на стареенето. И външни, включващи влияние на околната среда (UV лъчение, студ, вятър, замърсен въздух), стрес, нерационално хранене, тютюнопушене.

Младата кожа е мека, еластична и излъчва жизненост. А кои са киселините, които ни помагат да я запазим такава?

dfghj

 ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

В най-големи количества се открива в кожата - там има около 50% от общото ѝ такова в организма. Едно от основните свойства на хиалуроновата киселина е да хидратира. Тя има възможността да задържа вода около 1000 пъти над собственото си тегло и осигурява миграцията на клетките в организма.

Благодарение на силно хигроскопичните си свойства, хиалуроновата киселина е отговорна за поддържането на свежия и сияен вид на кожата.

fvgbhnj

ВИТАМИН С

Активната и най-важна молекула в този витамин е аскорбиновата киселина. Витамин C помага за изсветляването на тъмните петна по кожата, ограничавайки производството на меланин в нея. Играе съществена роля в образуването на колаген и помага срещу свободните радикали, идващи от слънцето и увреждащи кожните клетки.

fghj

РЕТИНОЛ

Това е активната форма на витамин А, която стимулира производството на колаген в кожата, нежно ексфолира, регулира отделянето на себум и подобрява цикъла на клетъчно обновяване. Действа и като антиоксидант, за да предпази кожата ви от свободните радикали. Изсветлява кожата и свива външния вид на порите ви.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ИМА ПРАВИЛЕН НАЧИН ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА КОЖАТА СИ

Възможните нежелани реакции могат да включват парене, зачервяване и повишена чувствителност към слънцето. Ретинолът увеличава риска от слънчево изгаряне. Затова слънцезащитният крем е задължителен.

vbn

НИАЦИНАМИД

Ниацинамид е съставка, която може да лекува практически всички кожни проблеми като пигментация, бръчки, акне, излишен себум, разширени пори, сухота и зачервяване, борба със свободните радикали.

Известен още като витамин B3, може да го използвате като ежедневен антиоксидант вместо витамин С. Той е по-нежен и по-стабилен от L-аскорбиновата киселина, която се окислява бързо и често е дразнеща. Благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, ниацинамидът може да помогне за лечение на леки до умерени случаи на акне.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАЗПОЗНАВАТЕ ЛИ КАКЪВ ТИП КОЖА ИМАТЕ?

Проучване установи, че само 2% могат да намалят производството на себум, както и скоростта на производство на себум. Това е съществена разлика спрямо повечето продукти за матиране и контрол на себума. Те действат само като абсорбират излишния себум със съставки като талк, глина и нишесте.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA