Витамин C е равно на блестяща кожа

Освен на организма, мощната съставка може да влияе директно и на кожата ни.

Свикнали сме да приемаме витамин C след настинка или грип, за да заздравим организма и имунната си система. Истината обаче е, че тази съставка има мощни свойства и върху състоянието на кожата ни. Въпреки съдържанието на витамина в много плодове и зеленчуци, когато става въпрос за skincare, локалното нанасяне е най-ефективният начин да се възползваме от ползите му.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАЗПОЗНАВАТЕ ЛИ КАКЪВ ТИП КОЖА ИМАТЕ?

Активната и най-важна молекула в този витамин е аскорбиновата киселина. Когато четете етикета, гледайте формулата да съдържа възможно най-много от нея. Оптималното количество е 10-15%.

При липса на аскорбинова киселина в състава, витаминът отново действа, но трябва тепърва да се трансформира при досег с кожата, а това не е достатъчно за големи и видими резултати. Възможно е да усещате леки пощипвания при нанасяне, но е нормално.

дфгх

ИЗСВЕТЛЯВА ТЪМНИТЕ ПЕТНА

Тъмните петна се образуват поради свръхпроизводството на меланин. С годините кожата изтънява и производството на меланин се увеличава заради по-бързото проникването на слънцето в нея. През лятото също е нормално да наблюдавате повече петънца и лунички по кожата си.

Друг тип хора пък страдат от свръх меланин през целия си живот. Причината за това състояние може да бъдат хормонални проблеми, нараняване или други заболявания. Тогава се появяват по-тъмни участъци с различна форма и размер. Витамин C помага за изсветляването на тъмните петна по кожата, ограничавайки производството на меланин в нея. 

дфртгъх

ПРЕДОТВРАТЯВА ПРИЗНАЦИТЕ НА СТАРЕЕНЕ

Витамин С играе съществена роля в образуването на колаген - протеинът, отговорен за съединителна тъкан в кожата. 

С годините производството му намалява, а кожата губи еластичността си и се отпуска. Витаминът помага и за увеличаването на производството на колаген, забавяйки процеса на стареене. Това със сигурност ще намали появата на фини линии и бръчки.

сдфгх

ПОМАГА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВО УВРЕЖДАНЕ

Ултравиолетовото лъчение от слънцето и солариумите е една от водещите причини за стареене и увреждане на кожните клетки. Когато слънцето изгори кожата ви, тя образува така наречените свободни радикали, които водят до нейната повреда. Но този витамин може да помогне за ограничаване на този проблем поради своите антиоксидантни свойства.

Той предотвратява увреждането на клетките, като неутрализира въпросните свободни радикали. Важно е обаче да знаете, че серумите с витамин C не могат да действат като заместител на слънцезащитните продукти, защото не блокират и не абсорбират UV лъчите.

дфгхй

НАМАЛЯВА ЗАЧЕРВЯВАНЕТО И ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Кожата може да се зачерви и възпали по много причини, включително акне, увреждане от слънцето, кожни заболявания и алергични реакции. Витамин C е противовъзпалително средство, което означава, че е предназначено да помогне за намаляване на възпалението и зачервяването на кожата.

Ако възпалението ви е причинено от розацея, дерматит или друг тип заболяване, препоръчително е да започнете с ниска концентрация на Витамин C в продукта ви.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕКСФОЛИАЦИЯ НА КОЖАТА С ДОМАШНИ ПРОДУКТИ

сдфгхй

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA