Витамин К - това, от което се нуждае кожата ти

Витаминът, който идва точно на време за здравата ти кожа през есента.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 23 август 2022

Когато говорим за витамини за грижа за кожата, най-често се сещаме за C, D и E, но според проучвания, 99 от всеки 100 души могат да имат недостиг на витамин К.

Все повече доказателства сочат жизненоважната роля, която той играе за засилване на имунната система. А с предстоящият по-студен сезон, това е от приориетет.

dfghj

Мастноразтворим

Когато се приема заедно с мазни храни, витамин К се усвоява от тялото по-добре. Една от основните му функции е да поддържа минерализацията на костите, също така участва в съсирването на кръвта и регулира нивото на калций в нея.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДЖЕСИКА ЧАСТЕЙН ИМА НЯКОЛКО ПРАВИЛА ЗА ГЛАДКА И БЛЕСТЯЩА КОЖА

Регенерация

Витамин К може да помогне за регенерацията или намаляване на възпалението по кожата като рани, пъпки и алергични реакции.

Козметика, в чийто състав има витамин К е за препоръчване в тези случаи. Освен, че ще се засили обмена на клетки, продуктите с този витамин ще поддържат кожната естествена бариерна функция и тя ще бъде добре хидратирана през цялото време.

fvghj

Блясък

Витамин К действа положително и при тъмни кръгове на очите и спукани капиляри. Действието не е моментално, но с течение на времето намалява зачервяването и подуването. Може да помогне дори при състояния като екзема.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН C Е РАВНО НА БЛЕСТЯЩА КОЖА

гхйк

Храна

Много зеленчуци са богати на мастноразтворимия витамин. Например къдраво зеле, спанак, ряпа, цикория, маруля, брюкселско зеле, карфиол и други. Той е открит и в доста билки и подправки като кориандър, градински чай, мащерка, риган.

Витамин К има също така в някои сушени плодове и зърнени храни, но в по-малки количества.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA