Специалните грижи за кожата през есента

Да, както косата, смяната на гардероба и маникюра, и кожата си има определени желания през този сезон.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 25 август 2022

Времето, през което един сезон се сменя с друг, винаги изисква известни промени в грижата за кожата. Това е така, защото трябва да ѝ помогнем да се адаптира успешно към новите условия, без да губи перфектния си вид.

Есента е преходен период, през който кожата, привикнала към летните жеги, започва да се възстановява, приспособявайки се към други условия –  вятър, липса на слънце, по-сериозни температурни разлики и други, за да може на по-късен етап успешно да се справи и с предстоящия студ през зимата.

cfvgbhn

Tипичните кожни есенни проблеми са сухота, причинена от дехидратация и нарушени защитни функции заради прекомерното излагане на слънце. Отново заради него може да усещате кожата си по-груба и неравна, тъй като за натрупват повече мръсотии на повърхността на кожата и сега има нужда повече от ексфолиране.

Още една видима последица от „комуникацията" със слънцето е и хиперпигментацията.

Възможно е, също така, кожата ви придобие свръхчувствителност – съвсем нормална реакция, свързана с по-ниските температури и сухия есенен въздух.

Ето кои са най-важните условия за правилна грижа за лицето след лятото.

fghj

Почистване

Изберете най-нежния тип почистване за вашия тип кожа – пяна, крем-гел, крем, почистващо масло или балсам.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИЗНАЦИТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СМЕНИТЕ ХИДРАТИРАЩИЯ СИ КРЕМ

дфгх

Пилинг

Това действие следва да се извършва 1-2 пъти седмично, но като използвате само мека скраб. Притежателките на мазна и комбинирана кожа, както и дамите с хиперпигментация, е добре да проведат и един пилинг курс до края на октомври. Прави се с цел изравняване на тена и прекомерното замърсяване заради мазната кожа през лятото.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПИЛИНГ НА ЛИЦЕ: КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ

цжбгхн

Хидратация и подхранване

През есента леките овлажнители трябва вече да бъдат заменени с други, които имат по-богата текстура. В допълнение към задължителните хидранти, потърсете и тази компоненти в състава им, които укрепват хидролипидния баланс и създават защитна бариера на повърхността на кожата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ОПРЕДЕЛЕНО КАЗВАМЕ "ДА" НА ЕКСФОЛИРАЩИТЕ РЪКАВИЦИ

фгхй

Слънцезащита

Защитата от слънце е от значение целогодишно, дори и при облачно време. Това важи с особена сила за началото на есента. По това време на годината обаче слънчевата активност намалява, затова продукт със SPF 20-30 е достатъчен. Може да използвате и фон дьо тен със слънцезащитна функция.

Изключение прави само кожата с хиперпигментация, която трябва да бъде защитена по всяко време на годината, като се използват продукти с най-малко SPF 50.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA