Пилинг на лице: кога да започнете

Необходимостта от пилинг на лице се определя не от възрастта, а от състоянието на кожата.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 23 април 2020

Стоенете вкъщи се оказва, че не е толкова щадящо за кожата. Без полезна доза слънчеви лъчи, свеж въздух и чист кислород тя е подложена на други стресиращи фактори, които оказват влияние върху състоянието й. За да поддържате младостта й и свежестта й, налага се редовно да я почиствате от една страна, но и да я ексфолирате. Пилингът обаче е една степен по-висша форма на премахването на мъртвите клетки от повърхностния слой на кожата – решаващо условие за нейното възстановяване и реновиране.

Необходимостта от пилинг на лице се определя не от възрастта, а от състоянието на кожата. А то се влияе от много фактори: дали живеете в град или в село (от това зависи замърсяването на въздуха), дали сте пушач или не, дали страдате от акне и т. нат.

Най-важното е да изберете правилния пилинг за вас. Ето как.

1 / Независимо от възрастта, ако имате склонност към мазна кожа и акне, подходящ за вас е повърхностният пилинг. Той съдържа салицилова и млечна киселина и регулира дейността на мастните жлези.

2 / От 40-годишна възраст или малко по-късно се появяват първите видими бръчки, кожата става по-суха и могат да се появят пигментни петна. В този случай е подходящ средно-повърхностният пилинг като химичния, който може да подобри състоянието на кожата ви само с една процедура. Възможно е след това за няколко дни да се появи леко лющене, но с него може да се справите.

 

Какъв пилинг да изберете

 

3 / Ако сте на 25 или 45 години и имате хлоазма ( т. нар. „маска на бременните"), тогава пилингът със съдръжание на идебенон и ретинол е идеален за вас. Благодарение на него пигментните петна намаляват с близо 50%. След този пилинг също може да настъпи леко излющване на кожата, което ще отмине за около 3-4 дни.

4 / Ако имате дълбоки бръчки, особено около устата, или имате пост-акне белези, добре е да обърнете внимание на пилинги, стимулиращи по-дълбокия слой кожа (дермабразио, лазерен пилинг, киселинен пилинг) – те задействат възстановителните процеси и активират подмладяването в различните слоеве на кожата. Подобни процедури биха подпомогнали за по-младежко излъчване, като видимо могат да „намалят" възрастта ви с 10-15 години.

Най-важното: само дерматолог може да ви препоръча какъв вид пилинг е необходим за вашата кожа!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA