Признаците, че трябва да смените хидратиращия си крем

Знаехте ли, че има вероятност кремът ви да не е правилният за вашата кожа и е нужно да го смените?

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 22 август 2022

Рутинната грижа за кожата включва дневен и нощен крем, за предпочитание различни, серум, околоочен крем и т.н.

Обикновено избираме продукта според това, от какво има нужда кожата, възрастта ни и още куп други неща. Често даваме куп пари, слушали сме куп реклами и сме убедени в действието на продукта, но пък не след дългото му ползване започват да се повяват странни  пъпчици, зачервявания или белене на крема. Чудим се дали това е нормално и се ядосваме заради покупката си.

дцфгхй

Истината е, че понякога колкото и да е качествен продукта, той не е съвмествим с нашата кожа. Дори тя да не е чувствителна това отново може да се случи. Затова най-важното нещо преди да направите покупка е да помолите в магазина за мостра, която да използвате у дома 3-4 пъти и да видите дали ще има реакция. 

Ето кои са признаците, че крема ви не е подходящ за кожата ви:

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОВА Е СУТРЕШНАТА SKINCARE РУТИНА НА КИМ КАРДАШИЯН

фжгхй

Опъната или лепкава кожа

Усещате ли кожата си суха, опъната или прекалено лепнеща след нанасяне на крема? Ако е така, то най-вероятно той не пасва на вашата кожа. Друг признак е, че след нанасяне, кремът ви се лющи и буквално с едно леко движение можете да го обелите.

В случай, че имате някои от тези оплаквания, може да изпробвате да нанесете различен серум от досега използвания или да го премахнете, за да разберете дали случайно този продукт не е виновен за проблема. Понякога два продукта един върху друг не могат да работят заедно.

След като сте изпробвали добавяне или премахване на серума и все още имате същите оплаквания, то със сигурност трябва да смените този крем. Понякога просто кремът не може да попие в дълбочина и остава на повърхността.

sdfg

Повече омазняване

Друг проблем, който може да имате, ако ползвате неправилния овлажняващ крем, е прекомерното омазняване на кожата. Ако усещате, че кожата ви се омазнява повече през деня, започват да ви излизат повече пори и черни точки от обикновено, то този крем е прекалено мазен за вашата кожа.

В случай, че го ползвате през деня, започнете да го нанасяте през нощта. Кожата тогава обича по-плътни текстури. Другото решение е да започнете да екфолирате и почиствате кожата си с маска с веднъж повече през седмицата. Така може да доизхабите крема, без да го хвърляте или подарявате. Разбира се, не го купувайте следващ път.

Освен това, ако ползвате същия овлажнител за лице или тяло, който сте нанасяли през зимата, не се учудвайте, че кожата ви е по-мазна. Потърсете такъв, който е гелообразен и се абсорбира по-лесно от кожата през лятото.

dfghj

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

Появата на пъпки

Ако по лицето ви се появят много ситни и червени пъпчици, това се дължи на алергия към новия ви крем. Пъпките са начин, чрез който кожата „ви казва", че нещо не е наред.

Може да проверите това, като спрете да го използвате. Ако след максимум седмица пъпките изчезнат, то имате нужда от нов продукт.

гхй

Зачервяване или парене

Кожата на лицето е доста по-тънка и деликатна, в сравнение с тази по тялото. Ако усещате парене, сърбеж или забележите зачервяване в някои участъци, то кремът не е подходящ за вас. Вероятно сте алергични към някоя от съставките и трябва веднага да спрете използването му, за да не стане по-сериозно.

Преди да купите нов продукт, или взимайте мостра за вкъщи или нанесете от продукта на малък участък на китката или сгъвката на ръката. Там кожата е тънка като на лицето и до 5-10 минути може да видите дали има реакция.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA