Можем ли да заличим стриите завинаги?

Истината е, че има няколко начина, с които е възможно да минимизирате влиянието им върху кожата.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 30 септември 2022

Стриите се появяват, когато тялото е в период на усилен растеж като тийнеджърство, бременност или рязко напълняване.

Тогава съдържащият се в долния пласт на кожата колаген се "разтегля", колагеновите нишки започват да се късат и когато кожата възвърне първоначалния си размер най-горният слой, епидермисът, изглежда набръчкан, защото вече не съществува въпросният слой колаген, който да го поддържа.

dfgh

Колкото и да е тъжно да го споделим, особено в ерата на всевъзможни интервенции, единственото спасение от стриите е увеличаване на синтеза на колаген в организма. И въпреки че това със сигурност не означава премахване на 100%, със сигурност ще станат по-малко видими.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СПЕЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА

cvfgbhn

РЕТИНОИДИ

Продуктите, които ще ви помогнат в борбата с тигровите линии, съдържат ретиноиди.

Те са подобни на витамин A вещества, често използвани за заглаждане на фините линии и бръчките по лицето. Антиейдж ефектът на ретиноидите се дължи на това, че заздравяват колагеновите нишки, правят ги по-дебели и здрави.

Имайте предвид, че бременните не могат да употребяват средства с ретинол и тези кремове нямат превантивно действие, а се използват, след като стриите вече са факт.

cdvfgbn

ЛАЗЕР

Това е най-скъпият, бърз и болезнен начин за премахване на стриите. Той притежава светлина, която насочва лъча само към увредения участък кожа, без да засяга здравите.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

Ефектът е като този от микронидлинга - кожата се "наранява", за да се засилят оздравителните ѝ процеси. Разликата е в това, че резултатите са видими много по-скоро, необходими са само от три до пет процедури, но пък заради това е доста по-скъп вариант.

Различни проучвания сочат, че 50-75% от пациентите са показали признаци на подобрение след процедури с фракционен лазер.

dcfvgbh

МИКРОНИДЛИНГ

Това е нехирургичен метод, при който се продупчва епидермиса. За целта се използват микроигли с диаметър от 0,5 мм до 2 мм, които правят миниатюрни дупчици в кожата. Това отключва оздравителните процеси и стимулира производството на еластин и колаген.

За съжаление, трябва да минат няколко месеца, за да се видят каквито и да било резултати.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA