Бръчки на съня: какво е това и как да избегнем появата им?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 23 ноември 2019

Какво представляват бръчките на съня? Как се появяват?

Първата научна работа за бръчките на съня е написана още през 1987 година. Доктор Самюъл Стегман - президент на Американското дружество на дерматолозите - описва подробно механизма на възникване и физиологията на бръчките на съня и предполага, че правилното положение на тялото по време на сън ще помогне да се предотвратят.

Бръчките на съня се появяват поради деформация на кожата от възглавницата по време на сън настрани и по корем. Само си представете как кожата се компресира и смачква за 6 до 8 часа всяка вечер. Първо, това са малки гънки, които минават за час-два след събуждането. А с времето тези вертикални линии неочаквано остават с нас завинаги. Тук, за съжаление, нито гимнастиката за лице, нито храненето, нито инжекциите биха помогнали.

Бръчките на съня най-често са вертикални. Изключение прави зоната около очите, където кожата е набръчкана по линиите на вече съществуващите мимически бръчки.

Появата на такива бръчки зависи ли от възрастта?

Появата на бръчките на съня зависи от два фактора: позата при сън и възрастта. Ако жената от 20-годишната си възраст спи по гръб, тогава бръчките на съня не я заплашват, дори когато е на 60. Но ако спи на една страна или по корем, тогава, като правило, бръчките на съня стават по-изразени на около 35 години.

Как да предотвратим появата им?

Най-добрата превенция на бръчките на съня е спането по гръб. Но повечето хора не могат да заспят в такава поза и това води до образуването на бръчки.

Има един трик обаче - спане върху специални ортопедични възглавници. Те имат специални прорези, които предотвратяват гънките и бръчките, когато спите настрани, а вдлъбнатото място за главата в центъра на възглавницата удължава съня в поза по гръб.

Възможно ли е да разпознаем по външния вид, че човек спи неправилно?

Човек без опит в бюти индустрията или в медицината е малко вероятно да успее да разбере в каква поза спи човекът. Но професионалистите лесно забелязват това, особено ясно това може да се види при хора на възраст, например по снимките на по-възрастни актьори.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA