Как да се преборим с проблемите по кожата през лятото

Без повече суха или раздразнена кожа, алергии и петна.

Ася Иванова
Ася Иванова 14 август 2023

Фотография: Pexels.com

Лятото е сезонът, който най-много нанася вреди върху нашата нежна кожа. Горещият въздух, насекомите, слънцето и фактът, че кожата ни е открита и изложена на влиянието на всички тези фактори, могат да доведат до неприятни последствия.

Затова и се допитахме до специалистите кои са най-честите кожни проблеми и как с лекота да се справим с тях.

СУХА КОЖА

Асоциираме сухата кожа със зимата, но и лятото не е безпощадно. Редуването на слънце и мокрене на кожата(на море или басейн) е също толкова изсушаващо, колкото и студеното време. А да не говорим за химикалите в басейните. Ако сте плували в басейн, щом излезете се изплакнете с чиста вода и нанесете масло за тяло. Солената морска вода не е толкова агресивна като хлорната, но същото важи и за нея. Не пропускайте хидратиращия лосион за тяло през лятото.

Кожата през лятото

СЛЪНЧЕВИ ПЕТНА

Кожата може да стане на петна и с неравномерен тен заради прекалено излагане на слънце. Горещината може да причини зачервяване или раздразнение. Най-доброто, което може да направите, е да ограничите излагането на слънце, и, разбира се, да носите висок слънцезащитен фактор, като не забравяте да го нанасяте на всеки два часа. Ако вече имате петна, най-добре посетете дерматолог.

ПЪПКИ

Заради жегата тялото произвежда повече пот и мазнина, което на практика означава, че създава перфектни условия за поява на пъпки. Когато знаете, че ще се потите (разходки, спорт и т.н.), измийте лицето преди и след това, така че кожата да не е "задръстена" от пот, мръсотия и всичко, което причинява акне. Използвайте почистващ продукт и слънцезащита без масла, за да не запушвате порите.

РАЗДРАЗНЕНИЯ

Различните раздразнения, предизвикани от самобръсначката, са особено характерни за бикини линията заради горещината и триенете в тази зона. За да си спестите този проблем, уверете се, че самобръсначката е чиста и не е изхабена. За да избегнете замърсяването ѝ, дръжте я в зехтин и я съхранявайте извън банята. Използвайте пяна за бръснене за чувствителна кожа или бебешко олио. Ако се появят раздразнения, кипнете няколко торбички чай от лайка, оставете ги да изстинат в хладилника за около 20 минути и след това ги наложете по бикини линията.

Кожата през лятото

ЕКЗЕМА

Екземата обикновено е причинена от свръхреакция на организма към дразнител, който може да бъде парфюм, жегата, лосион, стрес, сухота и други. През лятото сухата и нагорещена кожа е особено склонна към екземи, затова избягвайте възможните дразнители. По възможност избирайте сенчестите места, където може да се охладите, а ако се чувствате стресирани(което е фактор за кожни проблеми), опитайте да успокоите съзнанието си с медитация, например.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA