С нежен подход към чувствителната кожа

Животът с реактивна кожа е новата реалност и се превърна почти в мейнстрийм.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 26 октомври 2023

Фотография: PR, pexels.com

Конкретната формулировка "чувствителна кожа" се използва в дерматологията още от 70-те години на миналия век. Доктор Алберт М. Клигман (скандално известен с експериментите си в затвора в Холмсбруг, чиято етичност е подложена на съмнение) след многобройни проведени изследвания доказва, че кожата може да има хиперреакция при нанасянето на активни вещества върху нея.

Дотогава някои негови колеги били склонни да приписват това на хипохондрия, тъй като да се измери степента на чувствителност не било възможно с медицински методи. Спомняме си времената, когато дерматолозите приписваха на нервната система зачервяванията и раздразненията по кожата ни. Развитието и промените в индустрията за красота са доста сериозни и днес тя е ориентирана към потребностите на клиента и стремежа да отговори на всички негови изисквания.

Крем за успокояване и подсилване на кожната бариера Cera Repair Barrier Cream на Biotherm

Крем за успокояване и подсилване на кожната бариера Cera Repair Barrier Cream на Biotherm.

Към първоизточника

Генерално има няколко причини, провокиращи реакция на хиперчувствителност на кожата. Генетичните са свързани с клинично диагностициран атопичен дерматит, псориазис, екзема, розацея и акне – те се нуждаят от постоянни грижи. За тях е създадена козметика без ароматизатори, с максимално съдържание на укрепващи кожата съставки във формулите, които преди всичко не трябва да ѝ вредят.

Съществуват обаче временни фактори за хиперчувствителност: влиянието на околната среда, стресът, недостатъчният сън, хормоналният дисбаланс, възрастовите изменения. Има и други външни фактори: агресивна козметика, прекалено увлечение по пилинг процедури, неправилно подбрана козметична грижа.

Серум за активиране на вътрешната защита на кожата Ultimune на Shiseido

Серум за активиране на вътрешната защита на кожата Ultimune на Shiseido.

Днес броят на хората с чувствителна кожа се е увеличил неколкократно в сравнение с две десетилетия назад, причината за което се търси именно в последните два вида фактори. За решението на подобни проблеми дерматолозите предлагат използването на продукти с прицелно успокояващо действие и с по-активни успокояващи съставки в сравнение с тези в обикновената козметика.

Без застраховка

Чувствителната кожа е проблем на XXI век. Това не е тип кожа, а състояние, за което трябва да има наличие на елемент, провокиращ възпалението. Когато говорим за чувствителна кожа, винаги става дума за отслабена защитна бариера. Нарушена е нормалната пропускливост на кожата: в нея по-лесно попадат микроби и бактерии отвън, но и по-лесно губи влагата си отвътре. Нужно е грижата да включва продукти за възстановяване на роговия слой и едновременно за интензивно овлажняване.

Успокояваща маска за чувствителна кожа Sensibio на Bioderma

Успокояваща маска за чувствителна кожа Sensibio на Bioderma.

Всеки тип кожа може да стане чувствителна. Но по-често това състояние засяга сухата, тъй като тя по природа няма добра защита срещу агресивното въздействие на околната среда. Важното е да се уточни, че това е чувствителност, а не алергична реакция (която има свой различен механизъм, свързан с контакт с алерген). Реактивността на кожата се изразява не само със зачервяване или възпаление – това може да бъде усещане за загряване или изтръпване, стягане или просто някакъв дискомфорт.

Формулите на подсилващите кожната бариера продукти обикновено съдържат серамиди и пробиотици, като до известна степен създават физическо усещане за защитена кожа. Практиката показва, че това усещане е необходимо на повечето хора с този проблем. Съставка, която отлично укрепва eстествената кожна бариера, е сквалан – използвана е често в козметичните формули за чувствителна кожа заради нейната неутралност и нулева комедогенност.

Концентриран серум с 2 форми на витамин С, подходящ за чувствителна кожа Intensive Vitamine C2 на Esthederm

Концентриран серум с 2 форми на витамин С, подходящ за чувствителна кожа Intensive Vitamine C2 на Esthederm.

От нерви ли е?

Кожата и нервната ни система не просто си разменят сигнали – те са свързани като близнаци. За тази връзка специалистите говорят още от началото на XXI век, но едва напоследък се възприе лечението на чувствителната кожа да се обвърже с психологическата грижа. Тактилните усещания са доста засегнати в тази връзка – това например е една от причините за появата на спрей формулите, които позволяват нанасяне на продукта без докосване по кожата, което може да ѝ причини допълнителен дискомфорт. Според клиничните изследвания тази форма на нанасяне на продуктите води до намаляване на зачервяванията по кожата с 31%. Друг проблем на чувствителната кожа е негативната ѝ реакция на нанесената козметика, или по-скоро на твърде голямо количество от нея. Затова е препоръчително да се минимизира броят на продуктите в ежедневната грижа.

Почистващ лосион за лице за укрепване на кожната бариера Hydrating cleanser CeraVe

Почистващ лосион за лице за укрепване на кожната бариера Hydrating cleanser CeraVe.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA