Солариумът не лекува, въпреки съветите на Кардашиян

Риалити звездата се кълне, че ултравиолетовите му лъчи облекчават обострените състояния на псориазис.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 14 април 2024

Фотография: Pexels.com

Allure не спести критиките си към 43-годишната Ким Кардашиян, която в началото на годината пусна видео от офиса на марката си Skkn by Kim. В него видяхме интересни и странни неща като 3D модел на мозъка на Ким, манекен, повтарящ нейния силует с реалните му мерки, но и архаичния вече солариум. Което е достатъчен повод да повдигнем вежди пред нахлуващия в съзнанието ни въпрос: нима солариумът отново се "легализира"?!

Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация категоризира солариума в същата група, причиняваща рак, като цигарите и плутония. Критиката на редакторите от Allure е в посока опитите на реалити звездата да нормализира ползването на солариум, особено в нейния случай, в който тя твърди, че ù помага за облекчаване на обострените състояния на псориазис. Така твърди самата Ким. За това заболяване дори написа есе, което през 2019 г. публикува в wellness изданието Poosh на сестра си Кортни Кардашиян.

ДЕРМАТОЛОЗИТЕ КАЗВАТ

След многобройните запитвания в коментари под поста в TikTok може ли наистина солариумът да облекчи състоянието на псориазис, дерматолозите, които сътрудничат на световната бюти платформа Allure, дават отговор. Тяхното становище е, че действително ултравиолетовата светлина е ефективна при лечението на псориазис, но терапията трябва да се извършва само под наблюдението на дерматолог. Причината е, че се използват уреди с ултравиолетово лъчение, което е различно от това на обикновения солариум. Според лекарите дерматологичните сесии продължават само няколко секунди и при тях се използва една дължина на вълната на UVB радиация за лечение на псориазис, докато в солариума кожата е изложена на UVA и UVB радиация за 10–30 минути.

ИСТИНАТА ЗА UV И ПСОРИАЗИСА

Това е познатата PUVA терапия – светлинна терапия за лечение на кожни заболявания като умерени и тежки форми на псориазис, атопичен дерматит, обикновен лихен планус (лишей), витилиго, фунгоидна микоза и някои други. Името е съкращение, в което P означава Psoralens (билков препарат) и Ultra Violet A (ултравиолетов спектър с дължина на вълната 320–400 nm). Това са двата основни компонента на лечението. В навечерието на посещението при лекар пациентът приема лекарство, съдържащо псорален, перорално или го прилага върху кожата, което я подготвя за излагане на светлина. След което се излага на ултравиолетови лъчи в специална стая. При това лечение ефектът се появява веднага – сърбежът спира, лющенето намалява, обривите частично или напълно изчезват и кожата придобива здрав вид. Терапията обаче изисква ясен график за посещение и задължително лекарско наблюдение.

ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ИЛЮЗИИТЕ

Ако все пак надавате ухо с надежда да чуете, че солариумът е възвърнал позициите си на легитимиран източник на тен, откажете се и го заменете с автобронзант или растителен спрей тен. Освен това посещението на солариум не може да компенсира липсата на витамин D в организма. Повечето уреди използват UVA лампи, а витамин D се синтезира под въздействието на UVB лъчите. Същото е и с псориазиса, който се лекува с UVB светлина. Вярно е, че има солариуми, които използват лампи и с двата вида ултравиолетова светлина, но посещението им за здраве е като пиенето на вино за укрепване на сърдечносъдовата система. Дефицитът на витамин D е често срещано явление, но е по-добре да го попълните не с ултравиолетово лъчение, а със специални хранителни добавки или корекция на диетата. Лъчите от А-спектъра са приблизително 1000 пъти по-слаби от В-лъчите, така че е трудно да изгорите в солариум. Но UVA проникват по-дълбоко, а веществата, които произвеждат (свободните радикали) остават в кожата много по-дълго, поради което се считат за по-опасни за кожата и здравето като цяло.

И последният аргумент, ако още не сме ви убедили, е фотостареенето. Ултравиолетовото лъчение вреди на кожата повече от други фактори като наследственост, замърсяване на въздуха и пренебрегване на хидратацията. UV лъчите увреждат еластиновите влакна, което води до загуба на еластичност на кожата и забавяне на нейната регенерация. Ултравиолетовото лъчение също провокира производството на меланин, а това са не само лунички, но и старчески петна, които са трудни за премахване.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA