Действат ли наистина стягащите кремове за тяло?

Едни от най-изтъкнатите дерматолози в света споделят истината.

Ася Иванова
Ася Иванова 08 юли 2024

Фотография: Pexels.com

Индустрията за красота е пълна с маркетингови пособи, за да продаде своя продукт. Но като че ли терминът "стягане" е един от най-ефективните и примамващи всички. 

Обещанието за трансформиращите сили на качествената рутинна грижа за кожата, може и да ни накара да се усъмним в преимуществата на даден продукт. Затова днес си задаваме въпроса - работят ли действително кремовете за стягане на тялото, както твърдят производителите? Някои от най-известните дерматолози в света дават отговор на този въпрос. Според тях, всичко зависи от това да изберете правилната формула за вашите нужди и да бъдете реалисти по отношение на резултатите. 

Какво представляват стягащите кремове за тяло?

Казано просто, стягащите кремове за тяло имат за цел да направят точно това, което казва името им: да помогнат на кожата да изглежда по-опъната и стегната, като противодействат на естественото изчерпване на колаген, което се случва с остаряването. "Обикновено "стягащите" кремове са продукти, които ще подобрят производството на колаген и еластин в кожата, за да я тонизират и стегнат", обяснява сертифицираният дерматолог от Американската академия по дерматология - д-р Шари Марчбейн. Особено през лятото, когато се вижда повече кожа, идеята за крем, който "стегне" корема и бедрата, е доста привлекателна. 

грижа за тялото целулит

Как действат?

Стягащите кремове действат, като насърчават телата ни да произвеждат колаген, особено след като телата ни достигнат точката, в която произвеждат по-малко от него по естествен път. "Ние знаем, че след 25-годишна възраст телата ни започват да произвеждат по-малко колаген с около 1% по-малко годишно в кожата, така че до 50-годишна възраст почти няма да се произвежда нов колаген и останалият колаген става по-фрагментиран и слаб", обяснява д-р Марчбейн. 

Но защо колагенът е толкова важен за поддържането на стегната кожа? Колагенът "е компонентът на кожата, който осигурява структурата", казва дерматологът Джошуа Цайхнер, директор на козметичните и клинични изследвания в дерматологията в болница Маунт Синай в Ню Йорк. "Слабият колаген води до отпусната кожа, както и слабият еластин, компонентът, който придава еластичност на кожата". Някои съставки могат да помогнат за стимулиране на производството на колаген и еластин и да подпомогнат по-добрият вид на кожата, но краткият отговор на основния въпрос е да не очаквате някакви чудеса.

"Разбира се, тези кремове не са средство за отслабване, нито могат да постигнат стягането, което може да постнете с различни лазерни устройства (включително тези, които използват топлина, охлаждане, ултразвук или радиочестота за разтваряне на мазнините и стягане на кожата)", отбелязва д-р Марчбейн. "Нито ще се конкурират с хирургични процедури, като абдоминопластика, липосукция и инжекции на биостимулиращи филъри (т.е. Sculptra)."

Въпреки че стягащите кремове не могат да заменят изцяло други стягащи процедури, все пак може да ги използвате, за да подсилите резултатите от тях. "Те няма да премахнат стрии или целулит, така че е важно да имате реалистични очаквания за това какво ще постигнете, преди да харчите парите си", обяснява д-р Марчбейн и отбелязва: "Някои са просто наистина добри овлажнители и помагат за изглаждане на горния слой на кожата, което само по себе си може да направи кожата временно да изглежда по-гладка и стегната."

грижа за тялото целулит

Предимства

Въпреки тези не особено добри новини за дамите, които очакват чудеса от мазилата, правилните кремове могат да помогнат за подобряване на външния вид на кожата.

Овлажняване: Стягащите кремове обикновено са подобрени овлажнители, което означава, че независимо дали водят до опъната и еластична кожа или не, те най-малкото ще я похранят и хидратират. Това от своя страна неимоверно ще я накара да изглежда по-добре.

Запълване: Когато тенът ви е добре овлажнен се изгражда стабилна бариера и той изглежда по-плътен. По този начин видимо кожата изглежда по-стегната, подобно на това, което прави естественият колаген.

Перфектен за краткосрочно подобрение: Въпреки че кремовете за стягане на тялото е малко вероятно да променят кожата ви завинаги, "може да очаквате, че продукт като този ще ви помогне да изглеждате добре в рокля с цепка за някоя голяма вечер, например", обяснява дерматологът д-р Ранела Хирш от Кеймбридж, Масачузетс.

Стягащи кремове за тяло срещу целулитни кремове

Думи като стягане и изглаждане може да се харесат на масовия потребител, но значението им може да бъде напълно субективно. Ако някой очаква резултати за по-стегната и плътна кожа, то друг може да иска да повлияе на целулитните депа. Оттук идва въпросът каква е разликата между стягащ крем за тяло и продукт, който е насочен към целулита? Въпреки че и двата съдържат подобни съставки за подобряване на еластичността и хидратацията на кожата, кремовете, които са насочени специално срещу целулита, съдържат по-голям набор от съставки като аминофилин за намаляване на мастните клетки или естествени киселини и екстракти, които увеличават притока на кръв към кожата. Така че, докато повечето кремове за целулит са също стягащи кремове, не всички стягащи кремове за тяло могат да намалят вида на целулита. Важно е обаче да се отбележи, че ефикасността на кремовете против целулит не е особено добра. Причината? "Кремовете не могат да достигнат достатъчно дълбоко, за да получат достъп до фиброзните ленти, отговорни за появата на целулит", казва дерматологът д-р Джулия Сийгъл.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA