Откриха противораков компонент в броколите

Учени от Медицинския център Бет - Израел са открили молекула, наречена I3C в броколите и други зеленчуци от семейство кръстоцветни, която потиска активността на гена WWP1, свързан с много видове тумори. Предклиничните експерименти показват, че нейното използване върху гена потиска растежа на туморите при животните.

„Този ​​подход служи не само като регулатор за контролиране на туморния растеж, но също така посочва уязвимото място, което може да се използва при разработването на лекарства”, казва ученият Пиер Паоло Пандолфи.

В началото на изследванията си екипът се обръща към PTEN гена, мутациите на който могат да доведат до развитие на тумор. Учените са идентифицирали молекули и съединения, които регулират функцията и активирането на PTEN. След това, провеждайки експерименти върху мишки и човешки клетки, екипът открива, че генът WWP1 произвежда ензим, който потиска активността на PTEN.

Анализирайки свойствата на ензима, екипът стига до извода, че „кръстоцветната” молекула може да бъде ключът към потискането на WWP1. Експериментите с животни потвърждават неговото потискащо свойство.

Антитуморната съставка, освен в броколите, се среща и в други растения от семейството – в карфиола и брюкселското зеле например. Но учените отбелязват, че ще бъде трудно да се постигне висококачествен превантивен ефект с помощта само на диета - зеленчуците трябва да се консумират в големи количества и в същото време сурови.

Така че сега екипът търси други начини за прилагане на лекарството за разработване на по-мощни инхибитори WWP1.

Друг природен компонент от почвата на Индия помогна на учените да създадат първия антибиотик срещу рак. 30 години след откриването му в природата, стана възможно той да се синтезира в лаборатория.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA