Нередовният сън води до затлъстяване и хипертония

Дългогодишно наблюдение на хора с нередовен график на съня показва повишен риск от развитие на метаболитни нарушения.

В проучването са участвали повече от две хиляди души в продължение на средно шест години. Учените са открили, че участниците, които са имали неподреден дневен график и не са спазвали нормалната продължителност на нощния сън, са по-склонни към метаболитни нарушения.

Резултатите показват възможна причинно-следствена връзка между този начин на живот и риска от хипертония, затлъстяване и диабет, твърдят авторите.

Много от предишните проучвания са доказвали връзката между дефицита на сън и повишения риск от затлъстяване, диабет и други метаболитни нарушения. Но досега учените знаеха малко за ефекта върху организма от постоянно променящия се дневен режим и продължителността на съня.

„Дори след като се вземе предвид продължителността на съня и другите фактори на начина на живот, всеки час разлика, който нарушава дневната рутина и продължителността на нощната почивка, умножава неблагоприятните ефекти върху обмяната на веществата”, казва авторът на изследването Тяни Хуан.

Засега учените не могат да кажат кое точно е по-лошо – нередовният режим на съня или недостигът на сън. Предишни проучвания показват също, че липсата на сън или просто навикът да се будува до късно могат да имат отрицателни дългосрочни последици за здравето.

Въпреки това, авторите се надяват, че резултатите ще помогнат за подобряване на съществуващите програми за превенция на метаболитни заболявания при хора в риск.

Изследванията на друга група американски учени потвърждават направените изводи. Те подчертават: отспиването през почивните дни не е ефективно за поддържане на здравето на всяка възраст. За общоприет „златен стандарт” се счита редовният сън в продължение на 7-8 часа без прекъсване.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA