Двуседмична профилактика отлага развитието на диабета с години

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско доказаха, че двуседмичен курс на имунотерапия с препарата „Теплизумаб” значително намалява риска от развитие на диабет тип 1. Средно, болестта е била отложена за две години, но някои пациенти не са диагностицирани с диабет дори след шест години.

Изводите са резултат от 33-годишна научна работа, която най-накрая е пред приключване.

Проучването е обхванало 55 деца и 21 възрастни пациенти. В историята на техните семейства вече е имало случаи на диабет от първи тип, а към момента на започване на изследването лабораторните тестове на кръвта вече са показвали признаци за скорошно развитие на заболяването. Смята се, че при такива пациенти рискът достига 100%.

Еднократното двуседмично лечение намалява вероятността от развитие на болестта с 60% в продължения на една година. Така, 36% от участниците в групата са развили диабет още през следващата година, в сравнение с 15%, които са приемали „Теплизумап”.

Изводите са първото доказателство, че лекарството може да забави или дори да предотврати развитието на диабет тип 1.

„Забавянето за две години не изглежда значимо в зряла възраст, но за децата е критично”, подчертава ученият Геролд Гителман.

„Теплизумаб” намалява активността на автореактивните CD3 + Т-клетки, като предпазва бетаклетките на панкреаса от разрушаване. Предишни проучвания показват, че подобен режим на лечение забавя развитието на заболяването при хора, които вече са диагностицирани.

Сега екипът очаква одобрението на американския регулатор FDA, за да може лекарството да бъде изписвано и продавано.

Съществуват много причини за развитието на захарен диабет. Наскоро учени от Швейцария доказаха, че нарушенията на циркадните ритми също допринасят за процеса и обясниха как това се случва в организма.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA