Отмора за гръбнака – здраве само за 20 минути дневно

Една обикновена поза на тялото ще ви помогне да премахнете напрежението в гърба си и да предотвратите влошаването на стойката.

Когато сте в седнало положение, натоварването на гърба ви се увеличава с 40% или дори повече, ако сте приведени над маса, бюро или се облягате назад.

От друга страна, не е много полезно да стоите на едно място дълго време. Това неравномерно разпределя натоварването и претоварва междупрешленните фасетни стави. И ако носите обувки с високи токчета, поради което цялата опора пада върху предната част на стъпалото, извиването в кръста се увеличава, което създава натоварване на лумбалния спинален гръбнак.

Хоризонталната позиция е най-добрият вариант за почивка и разтоварване на гръбначния стълб, но просто да лежите на дивана не е достатъчно. За ефективно облекчаване на напрежението, натрупано през деня, трябва да заемете определена позиция.

Легнете на пода по гръб, сгънете коленете си и сложете краката си на леглото или на дивана. Трябва да изберете стол, диван или друга мебел, която да е подходяща по височина. Когато поставите краката си върху нея, ъгълът между коляното крак и бедрото трябва да бъде 90 градуса.

Хоризонталното положение ще помогне да се премахне натоварването от междупрешленните дискове, осигурявайки почивка от безмилостната гравитация. В същото време, позицията на краката ще помогне да се елиминира напрежението в бедрата.

Когато седите дълго време, бицепсите на бедрото – двуглавите мускули, разположени на задната част на бедрото - стават чувствителни и се скъсяват. Те оказват влияние върху цялата задна линия на тялото, тазът се движи напред, създавайки плоска долна част на гърба.

Поставяйки краката си на височина по показания начин, няма да разтегнете бицепсите на бедрото, но временно ще ги изключите от веригата, така че да не дърпат таза напред и да позволят на гръбнака да заеме естествено си положение и да се отпусне.

Задръжте тази позиция за 20 минути и ще почувствате как напрежението и умората напускат тялото ви. Ако не можете да правите това на работното си място, превърнете в навик да прекарвате известно време в тази позиция у дома.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA