Спорт и улично изкуство в една инициатива на тийнейджъри от Париж

Преди три години, през 2015 г., група тийнейджъри търсят терен за игра на футбол в сърцето на квартал Les Halles в Париж, където урбанизацията е силно изразена ие оптимално експлоатирана и където има много малко място за игра и спорт. След организиране на петиция и две години съдебно дело, сагата най-после приключва в полза на младите хора, а кметовете на първия и втория арондисмани* канят уличния художник Ромен Фроке да създаде многофунционална спортна площадка в експлозивни цветове, по този начин отреждайки на спорта централно място в града. Пълзящи растения, цветни линии - инициативата на тийнейджърите в крайна сметка дава възможност уличното изкуство да се съчетае с практиката на градския спорт, която сега е от съществено значение в контекста на презастроените градски центрове.


*Арондисман (на френски: arrondissement - окръг (дословно), от arrondir - окръглям) е административна единица във Франция и в повечето френскоговорещи държави. Терминът се използва също и в Белгия и Нидерландия, където арондисманът е съставен от няколко общини.

Франция има 101 департамента, които са разделени на 342 арондисмана, а те от своя страна се разделят на кантони и общини. Главният град на всеки арондисман се нарича субпрефектура, а когато има град, който е префектура на департамент, тогава този град действа едновременно като префектура и като субпрефектура в съответния арондисман. Най-големите градове - Париж, Лион и Марсилия, са разделени на общински арондисмани (съответстващи на градски райони в България). Те функционират като подразделения на общината и имат собствен кмет.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA