Всеки ден авокадо: как реагира кожата ни?

Нито една бръчица, гъста коса, здрави нокти, тонус и стройна фигура – това не е всичко, което може да ни донесе ежедневната консумация на авокадо

Какво толкова пък има в авокадото, че постоянно се пише и говори за него и всеки по цял свят го включва в менюто си?  ОК, нека преговорим.

Авокадото се оказва вълшебникът за красотата ни

  • Омега-3 в авокадото намалява лошия холестерол в кръвта и повишава нивото на добрия с 11%, като по този начин намалява риска от артрити и подобрява мозъчната функция. Дори предотвратява развитието на злокачествени тумори.
  • Пулпата на авокадото съдържа големи количества мастно-разтворими витамини А и Е. Те предпазват организма ни от оксидативния стрес, като така предотвратяват стареенето на клетките.
  • Авокадото съдържа голямо количество калий, което помага за нормалната сърдечна функция, стабилизира кръвното налягане и поддържа водно-солевия баланс. Авокадото помага с извеждането на излишната течност от бъбреците.
  • Витамин С в авокадото допринася за синтеза на колаген и еластин, мастни киселини и омега-9 – полезни за обновяването и хидратацията на епидермалните клетки, а витамин Е предотвратява стареенето на кожата. Затова е толкова подходящо за приготвянето на домашни маски за лице и за коса.
  • Когато избирате авокадо, внимавайте то да бъде с омекнала кора на допир, а за съхранение избирайте твърдо на допир. Авокадото трябва да се съхранява в хладилник, така по-добре се запазват полезните му свойства. След нарязване трябва да се консумира в рамките на деня.
  • Едно авокадо на ден е напълно достатъчно, за да осигурите полезните хранителни вещества за организма. Най-добре е да го разделите на части – следобед и за ранната си вечеря. Тъй като е висококалорично, не трябва да надвишавате едно авокадо на ден. Топлинната обработка значително намалява съдържанието на ненаситените мастни киселини.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA