Потвърдено: подмладяващите сенолитици работят

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 25 септември 2019

Много учени изучават сенолитиците в рамките на предклиничните изследвания, за да намерят лек срещу стареенето. Учени от клиниката в Майо (САЩ) за първи път показват, че сенолитиците работят за хората, като премахват стареещите клетки от тялото.

Действието на сенолитиците е насочено към стареещите клетки, които се натрупват в организма с възрастта, причинявайки сериозни заболявания. Учените доказаха, че сенолитиците премахват стареещите клетки от кръвта, кожата и мастната тъкан.

В проучването на американските специалисти са участвали девет пациенти с бъбречни заболявания, свързани или причинени от диабет. В продължение на три дни доброволците перорално са получавали комбинирана доза дазатиниб и кверцетин. След 11 дни изследователите са изследвали пробите от кръвта, кожата и мастната тъкан и са сравнили резултатите с анализите, извършени преди началото на терапията.

„Лекарствата прочистиха организма за няколко дни, а ефектът продължи поне 11 дни", казват изследователите.

Според тях, комбинацията от сенолитични препарати значително намалява натоварването на стареещите клетки при хората, а дългосрочният ефект означава, че в бъдеще лекарството няма да трябва да се приема непрекъснато.

Тези открития убедително доказват потенциала на терапията за премахване на стареещите клетки. Сега са нужни повече изследвания относно влиянието на лекарствата върху процесите на стареене и конкретните заболявания, подчертават авторите.

Такива препарати могат да се появят през следващите години, казват учените. А най-големите оптимисти твърдят, че „хапчето срещу старост" вече е създадено - въпрос е само на изпробване и прилагането му на практика.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA