Как да поддържаме водния баланс в организма

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 12 октомври 2019

Това, че трябва да пием около два литра вода на ден, не е тайна. Но успяваме ли да изпълним тази дневна норма? По-често не. Кимбърли Снайдер - звезден диетолог от Лос Анджелис, сред чиито клиенти са Рийз Уидърспун, Дрю Баримор и Кери Вашингтон - сподели своите препоръки за ежедневния воден режим, който е добре да спазваме.

„Всичко в нашето тяло - от работата на органите до хормоналния баланс - зависи от количеството течност. Когато водният баланс е нормален, ставите се смазват, кожата става по-гладка и равномерна, а косата расте здрава. И обратно, когато тялото е дехидратирано, кожата изглежда повехнала, връхчетата на косата стават чупливи, енергията намалява и метаболизмът се забавя”, обяснява Кимбърли Снайдер.

Персонализирайте обичайната си водна норма

Осем чаши вода на ден се счита за средна норма, но това не означава, че трябва да се придържате точно към такова предписание. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото, предпочитанията, начина на живот и дори температурата на улицата - колкото по-горещо е, толкова повече вода е необходима. По правило, жените трябва да пият около 1,7 литра вода на ден, а мъжете трябва да пият около 3,7 литра. Но ако искате да изчислите процента си по-точно, Кимбърли Снайдер съветва: „Пийте от 30 до 60 милилитра на килограм от теглото си. Например ако тежите 50 килограма, трябва да пиете от 1,5 до 3 литра вода на ден.”

Пийте вода със стайна температура

„Винаги казвам на клиентите си, че е важно да пият вода на стайна температура. Ако напитката е студена, тялото ще трябва да изразходва повече енергия, за да доведе водата до комфортна температура. А леденостудената вода може да доведе до свиване на кръвоносните съдове в стомаха, което пречи на процеса на храносмилане и по този начин дори да дехидратира организма.”

Пийте вода сутрин

Кимбърли Снайдер съветва да започнете деня си с чаша вода. „През нощта тялото се дехидратира. Чаша вода сутрин ще ви помогне да презаредите батериите за целия ден. Най-добре е да пиете топла вода с резен лимон - това ще подобри работата на черния дроб. В допълнение, лимонът е мощен източник на витамин С, той ще помогне за очистването на тялото от токсини”, обяснява Кимбърли.

Пийте вода между храненията, а не по време на хранене

Свикнали сме да пием вода, дикато ядем, но всъщност това е лош навик. „Голямото количество течност по време на хранене втечнява храносмилателните сокове и може, напротив, да предизвика дехидратация", обяснява Кимбърли Снайдер. Най-добре е да пиете вода между храненията - поне половин час преди хранене и един час след това.

Яжте зеленчуци, съдържащи много вода

„Водата е първият и най-очевиден източник на течности, но зеленчуците също могат да помогнат да се отървете от дехидратацията", казва диетоложката. Например една краставица е богата на витамини от група В, хранителни вещества, електролити и се състои почти изцяло от вода. В това отношение е много полезна и целината - тя е богата на витамини, минерали и фибри. Освен това, благодарение на нея, кожата става чиста и сияйна. Кимбърли Снайдер препоръчва добавянето на краставица и целина към смутито и го пие сутрин на празен стомах. Така полезните свойства влияят най-добре на тялото.

Компенсирайте кофеина и алкохола с вода

И кофеиновите напитки, и алкохолът са диуретични, следователно, пиейки ги, губите повече течност. „За да възстановите водния баланс и да компенсирате чашата вино или чашата кафе, трябва да изпиете допълнителна чаша вода", обяснява Кимбърли.

Направете си напомняне

За да помните винаги, че трябва да спазвате нормата и да пиете необходимото количество вода, изсипете я в бутилка и я носете със себе си. „Когато имате бутилка вода на масата си, неволно ще си спомните, че трябва да я пиете. Освен това, по този начин можете лесно да проследите дали дневната норма е спазена. Аз съм за визуалните сигнали под формата на бутилки, кана или преносима чаша, които ще бъдат в полезрението ви и ще служат като напомняне”, казва Кимбърли Снайдер. Освен това, за да следите резултатите си, тя съветва да изтеглите приложенията Waterlogged или Gulps, които напомнят, че е време отново да пиете вода.

Пийте кокосова вода

„От векове хората в островните страни от Югоизточна Азия и Тихия океан пият вода от млади кокосови орехи. Това е един от най-добрите варианти за замяна на обикновената вода и справяне с дехидратацията в горещ климат”, обяснява експертът. Ето защо, след дълъг ден на слънце, опитайте да възстановите водния си баланс с тази вкусна и здравословна напитка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA