Защо ни е необходим магнезий?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 ноември 2019

Трудно ви е да се концентрирате върху работата през деня, а през нощта е невъзможно да заспите. Вие се въртите в леглото, измъчват ви тревожни мисли, а сърцето ви подскача. Позната ситуация? Изглежда, всеки втори човек има тези симптоми, но малко хора знаят, че това са класическите симптоми на недостиг на магнезий в организма.

Липсата на този минерал в организма обикновено е придружена от чести главоболия, спазми, сърцебиене, безсъние, повишена раздразнителност, рязка промяна в настроението и постоянна умора. И ако вече сте наясно със симптомите, то вижте как да се справите с тях.

Бедата е в това, че магнезият не се синтезира в човешкото тяло, тоест може да идва само отвън. Освен това, магнезият е необходим за:

- нормалната работа на храносмилателния тракт;

- предотвратяване на камъни в бъбреците и жлъчния мехур;

- намаляване на риска от диабет;

- здрава сърдечно-съдова система;

- здрав имунитет и асимилация на витамини и минерали;

- производство на енергия.

Жените реагират особено остро на недостига на магнезий. Когато това вещество не ни е достатъчно, получаваме често главоболие, спазми, нервни тикове, сърцебиене, безсъние, раздразнителност, постоянна умора и настроението се променя драстично. Освен това, при нас се появяват отоци, кожата остарява по-бързо, тялото страда от хормонални нарушения. И ако не попълваме запасите от магнезий много дълго време, рискуваме да се сдобием с хипертония, атеросклероза, рак, инфаркт, инсулт и диабет.

Средно в човешкия организъм се съдържат 21-28 грама магнезий. Всеки ден човек трябва да получава 400 mg. от това вещество за нормално функциониране. Необходимостта от магнезий се увеличава при активни физически натоварвания, стрес, строги диети, по време на бременност. Употребата на контрацептиви също влияе върху количеството на това вещество в организма.

Как да попълним магнезиевите резерви?

Основният източник на магнезий е храната. Този микроелемент се намира в бобовите култури, ядките (особено кашуто и бадемите), пълнозърнестия хляб, ечемика и елдата, овесените ядки, ориза, тъмнозелените зеленчуци, тиквата, бананите, морските водорасли, сините сливи, сушените кайсии.

Количеството магнезий намалява при употребата на бързи закуски, кафе, чай, газирани напитки със захар, шоколад и по принцип всичко сладко.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA