Медитацията ни помага по-бързо да забелязваме грешките си

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 15 ноември 2019

Изследователи от университета в Мичиган са открили, че медитацията с открито наблюдение (наречена Випассана/Vipassana), която фокусира вниманието ни върху чувствата и мислите, ни позволява да правим по-малко грешки и по-бързо да ги забелязваме.

Специалистите са събрали група от 200 участници, които никога досега не са медитирали. По време на изследването някои от тях са били помолени да се потопят в собствените си мисли за 20 минути и след това да преминат компютърен тест. По време на експеримента на доброволци е направена електроенцефалограма.

Дори след само един сеанс медитация, участниците са реагирали по-бързо на допуснатите грешки. В сравнение с контролната група, при тях е регистрирана по-голяма електрическа активност.

В същото време, изследователите отбелязват, че като цяло това не е подобрило резултатите от теста. Но в реалния живот времето за разпознаване и осъзнаване на грешките може да бъде много важно.

Авторите на работата смятат, че тяхното откритие показва перспективите пред медитацията с наблюдение. В бъдеще екипът планира да тества и други подходи към медитацията и да установи дали тя променя мозъчната функция и поведението в дългосрочен план.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA