Храните, които ни помагат да спим по-добре

По време на празниците често се случва да прекаляваме с количеството изядена храна, което се отразява неблагоприятно на организма ни при връщането му в нормален режим на действие. Ето какво е добре да хапваме през следващите няколко дни, за да не се налага да броим овце в три сутринта.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 27 декември 2019

Трябва да признаем, че в даден момент всеки се е намирал на границата между продуктивността и откровения мързел. Сънят помага за стимулиране на дейността на мозъка, тонуса на цялото тяло и блясъка на кожата ни. Но какво се случва, когато сме в леглото от два часа, а не можем да заспим? Вариантите за отклонение от тази мисъл са много, но най-вероятно сред тях не е мисълта, че храната, която сме приели през деня, не предразполага организма към сън. Ето какво можем да направим, за да пречистим организма си след празничния сезон и да започнем новата година по-свежи и заредени от всякога!

ВЕЧЕРЯЙТЕ В ПОДХОДЯЩО ВРЕМЕ

Опитайте се да разположите последното си хранене за деня два-три часа преди лягане. По този начин организмът ще има достатъчно време да разгради храната и да се подготви за почивка. Добра идея е да не слагате нищо в устата си след вечеря, но ако сладкото е виновното ви удоволствие, няколко парченца черен шоколад ще свършат чудесна работа.

ПРОТЕИН ЗА ВЕЧЕРЯ

Протеините помагат за стабилизирането на нивата на кръвната захар, затова е важно да ги включваме във вечерното си меню. Добре е да се спрем на ястие, което съдържа високо ниво на протеин и естествени мазнини. За пример даваме авокадото, което регулира хормоните и засища глада за няколко часа напред.

ХРАНИ, КОИТО ПОДПОМАГАТ СЪНЯ?

Има няколко неща, които можем да консумираме, за да помогнем на тялото си да се приспособи към времето за сън. Пуешкото месо, гъбите, черешите и ядките са само няколко от нещата, които са богати на много витамини. Сьомгата е пълна с омега-3 мастни киселини и витамин D, а банановият хляб и кокосовото мляко съдържат много магнезий, който спомага за отпускането на мускулите.

СТУДЕНА ЗИМА, ТОПЛА ХРАНА

Студените и сурови ястия са трудни за храносмилане, затова избягвайте да ги консумирате късно вечер. Прясно приготвените и топли храни балансират чревната флора, успокояват нервната система и ни помагат да заспиваме по-лесно. Така че колкото и да обичаме суши, топлата супа е по-добрият вариант за зимна вечеря.

ИЗБЯГВАЙТЕ АЛКОХОЛА И ЦИГАРИТЕ

Алкохолът, тютюнът и пържените храни не влизат в списъка с полезни за тялото вещества, така че се опитайте да ги сведете до минимум.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA