Наръчник срещу целулита

Ако нямате хормонални и други здравословни проблеми, тогава целулитът е знак за неправилно хранене и заседнал начин на живот

Люба Вангелова
Люба Вангелова 14 януари 2020

Преди ефирът да избухне с предложения за продукти и съвети за хранене и тренировки срещу целулит, припомнете си в нашия кратък наръчник с кои спешни действия може да го „усмирите" и да го накарате да стане по-малко видим.

Портокаловата "кора" по кожата ни се образува заради увеличение на мастните клетки и нарушената микроциркулация в подкожната тъкан. Това се случва не само при хора с наднормено тегло – ако при тях се появява като неравномерни участъци по тялото, по кожата на слабите тези участъци могат да бъдат по-малко забележими, но тялото като цяло изглежда отпуснато.

Обичаме да припомняме, че първи стадий на целулит има при почти всички жени, защото това е особеност на женския организъм. Освен това целулитът може да бъде и симптом на много заболявания. Ако нямате хормонални и други здравословни проблеми, тогава целулитът е знак за неправилно хранене и заседнал начин на живот.

Какво да правите?

1. Спрете да изхвърляте храна. Преценявайте точно какви са нуждите ви от калории. Гледайте етикетите на продуктите, които приемате. Заменете простите въглехидрати със сложни, а пържените храни с печени. Уверете се, че ежедневно консумирате достатъчно фибри и протеини. Дори и да не надвишавате дневния си прием от калории, ако той се състои в 80% от въглехидрати, няма да видите гладка кожа по бедрата си.

Когато става дума за целулит, въпросът е не колко, а какво ядете.

2. Колкото по-тънки са мускулите, толкова по-забележим е целулитът. Плътната мускулна тъкан помага да се скрият неравностите по кожата. Така че, не си спестявайте тренировката. Най-добре е да си направите план за следващите 4 седмици. Той трябва да включва поне 8 тренировки, които не само тренират мускулите, но и да задействат процеси на изгаряне на мазнини и да подобряват кръвообащението.

Може да се вдъхновите от Кейт Бекинсел например.

3. Спазвайте режим на хранене. Обезводняването е с негаитвен ефект върху кожата. А колкото по-лошо изглежда кожата ви, толкова по-забележим е целулитът.

4. Не пренебрегвайте грижата. Редовните масажи със суха четка, ексфолирането и обтриването са задължителни. Помнете обаче, че те работят само в комплексна грижа с храненето и тренировките.

„Малък списък", ще си помислите, но с голям ефект. Просто ще се наложи да си създадете някои нови навици. Нужни са 21 дни за това, казват. Със сигурност има някои, с които сте готови да се разделите веднага!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA