Как да възстановим обонянието си след COVID-19?

Притъпени за значителен процент хора месеци след преболедуване, влошените вкус и обоняние може да повлияят сериозно на качеството на живота ни

Невена Дякова
Невена Дякова 11 декември 2020

Публикация на Лио Нюхаус от блога към Harvard Medical University насочва вниманието ни към един от последващите боледуване от COVID-19 ефекти: частичната, за някои в сериозен процент, загуба на вкус и обоняние. Самият Лио помни добре как една студена мартенска сутрин забелязва, че не усеща ухание на цитрус от резена лимон, който слага в чая си, нито пък може да вкуси сладостта на мармалада от праскови, с който маже филията си за закуска. Сеща се също, че няколко дни по-рано е имал леки мускулни болки и общо неразположение, слава богу, преминали набързо.

Lemon tea 1

Въпреки че за разлика от много други американци, при Лио респираторната инфекция не протича със сериозни усложнения, месеци след преболедуването й той продължава да има значителни нарушения в способността да помирисва и вкусва неща. Оказва се, че не е сам в тази ситуация. Данни на US News and World Report твърдят, че положението, в което се намира Лио, е споделено от близо 86% от хората зад океана, оставили борбата с вируса зад гърба си. Този внушителен брой се допълва от близо 14 млн. с диагнозата anosmia (загуба на обонянието), която може да настъпи вследствие на други респираторни заболявания и дори на мозъчни травми.

Smell 1

Макар и не толкова драстичен проблем, като задъхването и изтощителната умора, която изпитват по-малък процент хора, преболедували COVID-19, частичната загуба на вкус и мирис, оказва негативно влияние върху общото качество на живота на всеки индивид и не е за подценяване. Нарушения в 2 от общо 5-те сетива, води до 40-процентово отслабване на сензитивността ни, която е пряко свързана с емоциите и психиката, припомня авторът. Освен да не може да се насладим пълноценно на любимите си аромати и храни, частичната загуба на вкус и мирис може да възпрепятства преценката ни в извънредни ситуации като пожар, изтичане на газ или консумиране на развалена храна например.

Olfactory system

            Схема на обонятелната сетивна система в човешкото тяло

Положителното в случая е, че т.нар. обонятелни неврони подлежат на възстановяване. Лошото е, че този процес протича индивидуално за всеки човек. В статията си Лио Нюхаус посочва, че експерти дават от 60 до 80 процента шанс повечето хора да възстановяват сетивността си по отношение на вкус и мирис в рамките на първата година. Тъй като с напредването на възрастта обонянието по начало отслабва е много възможно възрастните хора да се възстановят в по-малка степен или по-бавно, посочва авторът.

Препоръките за „пробуждане" на обонятелния нерв включват ежедневни тренировки на обонянието като ароматерапия с етерични масла от лимон, евкалипт, карамфил, роза и др. Не бива също да се обезкуражавате, ако някой аромат не съвпада със спомена ви за автентичния му мирис – изменения, свързани със загубата на вкус и мирис, са често срещани, твърдят специалистите. „Ако ви е трудно да усетите уханието, просто се опитайте да си припомните мириса, така че да насърчите мозъка си към пробуждане на тази сетивност. Същото е при вкуса – ако ви е трудно да усетите комплексността на едно ястие, опитайте да отличите поне някои от основните вкусове като сладко, солено, кисело, горчиво", съветва Лио.

Cooking pic

Други механизми за справяне:

Признайте проблема, не го игнорирайте

 Консултирайте се със специалист „Уши, нос, гърло" за насоки в преодоляването на проблема

Променете хранителните си навици, консумирайте по-често пикантни храни

Не губете надежда, че ще се възстановите

Чувствайте се благодарни, че сте преживели болестта, това ще ви зареди с положителни емоции

Включете се в онлайн група на хора, преминали през заболяването, за допълнителна емоционална подкрепа

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA