Защо йогата е по-добра от фитнеса?

Това са изненадващите причини да изберете асаните пред тежките тренировки в залата.

Ася Иванова
Ася Иванова 19 април 2023

Фотография: Profimedia

Спор няма, че който и от двата вида спорт изберете, ще бъде от полза на здравето ви, на физическото и духовното ви състояние. 

Защо обаче специалистите са категорични, че йогата е всичко, от което тялото ви се нуждае, за да функционира добре. Причините може и да ви изненадат!

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРАВИЛАТА НА ЖИЗЕЛ БЮНДХЕН ЗА ПЕРФЕКТНА ФОРМА

ЙОГА

ЕФЕКТИВНА Е

Защо да губите толкова много време във фитнеса, занимавайки се с всяка част от тялото си поотделно, когато можете да тренирате всяко мускулче наведнъж с помощта на йогата? Никакви тежести няма да направят ръцете ви толкова силни, колкото вашето собствено тегло, което използвате по време на практикуването на различните асани. Освен това йогата ангажира сърцето със специалните пози, които са ориентирани към неговото стабилизиране. А различните движения и усвояване на баланса, ви позволяват да укрепите мускулите и едновременно с това да ги удължите.

ДЕЙСТВА КАТО КАРДИО

Вече споменахме, че има определени пози, които укрепват сърцето, но също така има примери, които вършат същата работа като едно сериозно кардио. Всичко, което трябва да направите, е да отправите няколко поздрава към слънцето или да опитате Кундалини Крия.

ЙОГАТА НЕ Е СЪРЕВНОВАНИЕ

Има доста дами и господа, които се притесняват от обичайното съревнование, което се наблюдава във фитнеса. Нямаме ли достатъчно конкуренция в работата и в живота като цяло, за да изпитваме дискомфорт и в залата? В йогата е точно обратното. Тям няма значение кой какво прави. Няма сравняване или конкуренция, защото съществувате само вие.

СПЕСТЯВА ПАРИ

Всъщност йогата може да се практикува навсякъде, дори в удобството на дома. И това няма да ви коства нито стотинка. Вкъщи можете да носите всякакви дрехи, които ви карат да се чувствате комфортно и ви позволяват да се движите свободно. Дори нямате нужда от специална постелка за йога: килимът върши същата работа. Или пък тревата в двора на вашата къща. За пример и вдъхновение, може да се доверите на много професионалисти, които споделят безплатни клипове в YouTube платформата.

йога

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДЕТОКС ЗА ЦЯЛОТО ТЯЛО СЛЕД ПРАЗНИЧНИЯ СЕЗОН

ЙОГАТА ВИ ПРАВИ СЛАБИ

Практикуването на йога променя ума. Тя ще ви помогне да промените изцяло отношението си към живота, тялото и храненето. Тази практика показва как да цените тялото си за всички невероятни неща, които то може да направи за вас и по този начин ви подтиква да поискате да го заредите с възможно най-доброто гориво, а не с преработена нездравословна храна. Именно промяната на мнението ви към вашето тяло се превръща в най-ефективния инструмент за отслабване, отколкото изгарянето на куп калории във фитнес залата.

БЕЗ НАРАНЯВАНИЯ

Благодарение на йога практиката се научавате да обединявате тялото и ума. Това ви позволява да се движите с лекота и да обръщате внимание на това как се чувства тялото ви във всеки един миг, така че да се движите по начин, който ви харесва, а не по такъв, който ви налагат упражненията във фитнеса.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA