Сутрешните навици, които да овладеем преди 30

Спорта и правилното хранене са само малка част от нещата, които трябва да усвоите.

Ася Иванова
Ася Иванова 03 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Ежедневно се сблъскваме с куп съвети от знайни и незнайни експерти и звезди, които се кълнат в благотворното действие на своя трик от сутрешния си ритуал.

Някои казват, че трябва да избягвате мобилните телефони в първите 20 минути след като отворите очи сутрин, други са категорични, че веднага трябва да започнете с тренировката, а трети съветват да изпиете чаша топла вода с лимон.

Има толкова много подходи за първите минути на един ден, но сме сигурни в едно – първото нещо, което включва сутрешния ритуал на повечето от нас, е пиенето на ароматно кафе или чай. Експертите обаче съветват да заложим на няколко здравословни навика, които да станат част от първите часове на нашето ежедневие още преди да навършим 30 години. По този начин ще станем много по-продуктивни и съвсем скоро ще усетим ползите и върху здравето и настроението си.

Ето какво да овладеете:

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ВЕЧЕРТА

Създайте си навици още от предната вечер – заложете на продукти за красота, които да действат през нощта, забравете за телефоните, компютрите и телевизията поне час и половина преди сън, опитайте да си лягате рано, за да имате достатъчно време ума и тялото да се отпуснат напълно. И на сутринта ще се събудите отпочинали и в добро настроение.

НЕ СТРЕСИРАЙТЕ ТЯЛОТО И УМА

Алармата на телефона и традиционните будилници може да бъдат стресиращи за организма. Започнете деня си по спокоен начин (и бавно), с по-внимателен подход. За целта изберете аларма, която издава успокояващи звуци, които да се повтарят през определен период от време, за да се събудите постепенно.

ЗАЛОЖЕТЕ НА ХИДРАТАЦИЯТА

Изпийте чаша вода веднага след събуждането си. Това е един добър начин да се възстанови хидратацията на тялото ви след 6-8 часа сън (или повече!), в които не сте пили нищо.

навици спорт

РАЗ, ДВА, ТРИ

Дори ако заложите на стречинг за 20 минути, задължително се раздвижете в първите минути след събуждането си. Важно е да стимулирате кръвообръщението си, тъй като в противен случай ще чувствате умора. Така че, нека движението ви да се превърне в неизменен навик от вашето ежедневие.

TAKE YOUR TIME

Независимо дали става дума за медитация, четене, писане или просто някоя от вашите тренировки за разтягане, имайте своето време всеки ден. Това е изключително важно за вашето психическо и емоционално здраве.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ

Създайте си ваш ритуал на красотата, който да обожавате и постепенно превърнете в ежедневен навик, който да очаквате с нетърпение. Гарантираме ви, че веднага след това ще се почувствате като най-красивото същество на земята и с гордо вдигната глава ще покорявате върховете в професионален и личен план.

навици храна

ХРАНЕТЕ СЕ ПРАВИЛНО

Няма как да подминем правилното хранене в която и да е възраст, но то е особено важно, когато годините започнат да се изписват с 3 отпред. Ако не разполагате с време (или желание) да си приготвяте всяка сутрин закуска, богата на протеини и зеленчуци, използвайте почивните дни, за да се подготвите за забързаните сутрини.

ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ ВСЯКА МИНУТА

Ако шофирате или пътувате до офиса с автобус или метро, може да се възползвате от това време, в което сте в превозното средство. Четете или си вземете аудио книга, която да слушате докато сте в движение. Слушайте музика.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA