Кои витамини и минерали ще облекчат алергиите ни през лятото?

Каквито и храни да приемате, понякога организмът има нужда от допълнителни добавки.

Ася Иванова
Ася Иванова 07 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Да, точно така. Колкото и плодове и зеленчуци да похапваме през топлите дни, в този сезон организмът ни има специфични нужди, които трябва да запълним.

И макар да сме свидетели на всякакви температурни колебания, точно сега алергените са в своя апогей и неприятните последици от тях няма как да ни подминат. Затова е важно да направим нещо, за да облекчим симптомите.

Експертите споделят, че има няколко хранителни добавки, които може смело да приемаме в края на пролетта и през цялото лято. Стив Браунет-Гейл от Lifestyle Packaging казва кои са те:

ЦИНК

Едно от най-ефективните средства при лечението на алергии е цинкът. Повишаване на количеството му в организма може да предотврати алергичен пристъп или да ограничи алергична реакция. Дори специалистите споделят, че недостигът на цинк в тялото може да е предпоставка заотключване на алергии. Освен това той подобрява състоянието на синусите и дишането. Препоръчва се мъжете да получават 9,5 mg цинк на ден, а жените - 7 mg.

СЕЛЕН

Селенът също е от изключително значение за появата на алергии. Изследвания показват, че девет до десет процента от българите страдат от хранителни алергии. Причината се крие в това, че живеем в район с недостиг на селен. Това означава, че почвите ни са много бедни на селен. Не само в България, а в цяла Европа. Затова е важно да включим добавки с наличие на селен.

плодове

ВИТАМИН С

Витамин С е известен със своите невероятни качества по отношение на подсилването на имунитета. Освен това е мощен антиоксидант, но и помага при наличието на алерии. Според проучване, публикувано в Journal of American College of Nutrition хората, които редовно получават оптимални количества витамин С чрез храна или добавки, имат по-редки алергични реакции или изобщо не страдат от алергии, причинени от околната среда, полени, прах, домашни любимци. Хората на възраст между 19 и 64 години трябва да приемат 40 mg от този витамин на ден. 

ОМЕГА-3

Ежедневният прием на Омега-3 мастни киселини може да намали с до 30% риска от алергии. Затова и бременните често са съветвани да взимат тази хранителна добавка, за да предпазят бебето да се роди с непоносимост към опеделена храна. Омега-3 повишават притока на кръв, укрепват сърцето и имунитета. Дневната доза от тази добавка е 450 mg. Същото количество може да си го набавите и ако приемате една до две порции риба седмично.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA