Напитката на боговете: помага ли зеленият чай за отслабване?

Зеленият чай е чудесна напитка с много ползи за здравето. Но мненията за това дали тя помага за свалянето на килограми, се различават.

Няколко малки, но заслужаващи доверие клинични проучвания показват, че хората с наднормено тегло, които пият зелен чай или приемат екстракт от него, губят повече тегло от тези, които не го пият.

Сам по себе си зеленият чай не способства за загубата на излишните килограми, а помага да се движим в правилната посока и до някаква степен ускорява загубата на тегло. Ако говорим за конкретни цифри, любителите на зеления чай губят средно 600 грама повече от тези, които пият вода. Дори и безкофеиново кафе е полезно.

Друго проучване показва, че тези, които се хранят правилно и се занимават със спорт по три часа седмично, а също така пият зелен чай, който съдържа полезни съставки като катехини, са стопили повече мазнини (в коремната област) от тези, които не са получавали катехини.

Защо това работи?

Вероятно катехините пречат на отлагането на въглехидрати в организма, твърдят учените. В допълнение, зеленият чай има ефект върху чревната микрофлора и тези промени ни помагат да отслабнем.

Но зеленият чай е известен не само с този ефект. Има доказателства, че той помага за предотвратяването на някои видове рак, а също така е добър за сърцето и имунитета.

За да увеличите полезния му ефект, пийте зелен чай без захар, уверете се, че приемът му не пречи на взетите лекарства и не се надявайте, че една чаша на ден ще ви избави от всички проблеми за един ден.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA