Пет продукта с мазнини, които помагат за отслабване

Първата заповед на диетолозите гласи: нашето тяло се нуждае от три основни хранителни вещества - протеини, въглехидрати и мазнини. И последното от списъка не бива да отпада. Но! Не всички мазнини са еднакво полезни и е важно да се научите как да различавате полезното от вредното. Първото помага за произвеждането на сексуални хормони, поддържа умствената активност (60% от мозъчните клетки са мазнини), стабилизира кръвната захар. Освен това, правилните мазнини не се отлагат по талията или бедрата, а се съхраняват в мускулите, костния мозък и органите на нервната система. За да можете по-добре да усвоите всички хранителни вещества от зеленчуците (особено от червените, оранжевите и жълтите), те трябва да бъдат поемани със здравословни мазнини. Ето и великолепната петица.

Коксово масло

Кокосово масло
То е полезно за щитовидната жлеза, прави косата блестяща и подобрява еластичността на кожата. Освен това, кокосовото масло ускорява метаболизма и спомага за изгарянето на до 120 допълнителни калории на ден. Това е единственото масло, което не се разрушава под въздействието на високи температури (за разлика от, да речем, любимия на мнозина зехтин) - можете да изпържите всичко с него: то не става канцерогенно, а след нагряване, напротив, ще помогне за пречистване на организма.

Сьомга

Сьомга
Склад на ценните мазнини Омега-3 и Омега-6 и просто невероятно вкусен продукт -  когато получавате удоволствие от ястието, не се тъпчете и не преяждате. А сьомгата е отличен източник на протеини и витамин А, които допринасят за нормализирането на обмяната на веществата.

 

 

Ядки

Ядки
Друг доста калоричен продукт (малка порция от 18-20 броя съдържа около 200 калории), който може да бъде от полза за вашата диета. Проучванията показват, че хората, които ядат ядки редовно, имат по-нисък индекс на телесна маса. Сработва ефектът на насищане - благодарение на ядките значително се увеличава интервалът между храненията и в крайна сметка се консумират по-малко калории. Освен това, те участват в производството на серотонин - вещество, което намалява апетита и стабилизира психичното състояние. Това важи особено за бадемите, орехите и кедровите ядки.

Авокадо

Авокадо
През 1998 г. авокадото е включено в Книгата на рекордите на Гинес като най-питателния плод в света. Състои се от една трета растителни ненаситени мазнини, които не повишават холестерола и са необходими за еластичността на всички, съдържащи халоген, структури на тялото. Английските проучвания показват, че хората, които ядат половин авокадо за обяд, чувстват голямо удовлетворение от обяда, не се чувстват гладни пет часа и, благодарение на каротеноидите, удължават младостта си на клетъчно ниво.

Твърди сирена

Пармезан
Въпреки факта, че сиренето често се дискредитира заради високото съдържание на калории, научните доказателства сочат, че то не заслужава тази лоша репутация. Според някои данни, хората, които изкуствено намаляват приема на калории, но в същото време добавят повече млечни продукти със средно съдържание на мазнини към диетата си, губят тегло по-бързо в сравнение с тези, които се държат далеч от тях. Това е свързано с калция, който намалява абсорбцията на мазнини. Също така, има причина да се смята, че някои киселини в твърдите сирена могат да ускорят метаболизма. Отличен аргумент за поръсване на пицата и пастата с допълнителна порция пармезан.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA