5 причини да обичаме червеното вино

Не търсете оправдания за чашата червено вино, изпито в петък вечер, но ако се чувствате виновни заради това, експертите са идентифицирали пет полезни свойства на тази напитка. „Червеното вино съдържа антиоксиданти, по-специално полифеноли, които се произвеждат от грозде. Доказано е, че полифенолите подобряват функционирането на сърцето, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания”, казва диетологът Габи Гиртс.

Но както във всичко, така в пиенето на вино, трябва да знаете кога да спрете. В противен случай, можете да забравите за неговите полезни свойства. Какви са ползите от червеното вино за нашето здраве?

Може да предотврати кариес. В проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, е установено, че червеното вино (включително и безалкохолното) убива повече бактерии, които могат да допринесат за образуването на кариес, отколкото другите алкохолни напитки.

Може да помогне при алергии. В скорошен преглед на близо 80 проучвания, публикувани в списанието Diseases, се приема, че флавоноидите, антиоксидантите, съдържащи се в червеното вино, могат да намалят симптомите на алергии и астма. Съобщава се, че е необходимо да се проведат редица изследвания, за да се потвърдят тези констатации, но това вече е обещаващ факт, нали?

Може да предотврати болестта на Алцхаймер и Паркинсон. В изследване, проведено през 2017 г., учените добавили към рушащите се неврологични клетки човешки чревни метаболитни клетки, получени от виното, или вещество, което се образува, след като тялото асимилира виното. В резултат на това се случило нещо неочаквано - метаболитите не позволили на клетките да умрат.

Ще ви помогне да се отървете от депресията. Въпреки че алкохолът често се свързва с психологически проблеми, според проучване, публикувано през 2013 г. в списание BMC Medicine, виното е изключителна напитка в този случай. Консумацията на две до седем чаши по 140 грама на седмица може да предотврати появата на депресивно състояние.

То може да помогне за контрол на нивата на кръвната захар, ако имате диабет тип 2. В проучване от 2015 г., публикувано в списанието Annals of Internal Medicine, учените са разделили 224 пациенти с диабет тип 2 в три групи. На първата група е наредено да пие по 140 грама червено вино на вечеря всяка вечер в продължение на две години. Участниците във втората група трябвало да пият по 140 грама бяло вино. Третата група е пила само минерална вода. В края на проучването било установено, че любителите на виното по-добре контролират нивата на кръвната захар от тези, които пият само вода. Освен това, хората, пили червено вино, подобрили нивата на холестерола в кръвта.

View this post on Instagram

#emperiance

A post shared by Эстетика (@emperiance) on

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA