Здраве с череши – 5 ползи за тялото

Сладките череши са любим летен десерт с високо съдържание на хранителни вещества, който носи изключителни ползи за тялото. Освен това, като ги включите в диетата, не се притеснявате за красотата на кожата си. Между другото, една чаша череши съдържа 90 калории, така че няма ограничения в употребата им. Говорейки за полезни вещества, черешите съдържат много витамин А, В1, В2, Е, РР и достатъчно количество микроелементи: флуор, калций и магнезий, фосфор, желязо, йод, мед. Има пет важни причини да не ги подминаваме в разгара на лятото.

Подобряват паметта. Черешите, особено тъмните, са източник на антоцианин - вещество, което подобрява паметта. Също така, в тях има полифеноли, забавящи стареенето на мозъка.

Помагат при кожни заболявания. Не е тайна, че обриви се появяват поради замърсяване на организма с токсини, а полезните свойства на черешите, от своя страна, почистват вътрешната среда на тялото от всички видове отрови.

Подобряват съня. Вечният проблем с липсата на сън може да реши с череши - поради значителното количество мелатонин в тези плодове, който регулира цикъла на съня и помага при лечението на безсъние. Хапвайте ги час преди лягане и се убедете сами.

Намаляват риска от сърдечни заболявания. Това се дължи на съдържанието на антоцианин, благодарение на който плодовете са с червен цвят. Той помага за активиране на гените, които са отговорни за метаболизма на мазнините и глюкозата, което позволява да контролирате нивата на кръвната захар и холестерола.

Помагат за отслабване. Тази нискокалорични плодове практически се състоят от вода. Суперсилата на черешите е в това, че не само помагат чувството за ситост да остане по-дълго, но също така ускоряват метаболизма благодарение на витамините В.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA