Откриха хормони на отслабването

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 09 август 2019

Стесняването на стомаха чрез операция е най-често срещаният метод за борба със затлъстяването. Учени от Имперския колеж в Лондон изучиха механизма на ефекта на бариатричната хирургия върху организма и установиха, че тази процедура значително повишава нивото на три специфични хормона, произвеждани в червата. Именно те са в основата на новата терапия: учените решиха да проверят дали промяната на нивото на хормоните ще помогне без оперативна намеса.

В проучването участват 26 пациенти със затлъстяване и преддиабет, от които 15 души са се подлагали на хормонална терапия в продължение на четири седмици, а останалите на симулирана процедура (плацебо). Комбинацията от хормони, наречена GOP, се инжектира под кожата постепенно, в течение на 12 часа. Процедурата започва час преди първото хранене и приключва в края на деня след вечеря.

Хормоналните инжекции намаляват апетита, причиняват загуба на тегло и подобряват способността на организма да абсорбира захарта от храната.

За да се изясни ефективността на хормоналната терапия, параметрите на участниците в експеримента са били сравнени с 21 пациенти, които са претърпели операция за стесняване на стомаха, и с 22 доброволци, които просто спазват нискокалорична диета.

Така, след инжектирането на хормоните, теглото на пациентите средно намалява с 4,4 кг. в сравнение с плацебо групата. Сравнителните резултати са били значително по-високи. След хирургична намеса промените в теглото възлизат на 10,3 кг., а с нискокалорична диета – на 8,3 кг.

„Въпреки че загубата на тегло след GOP е по-малко забележима, подобни методи срещу затлъстяването са за предпочитане поради по-ниския риск от странични ефекти, отколкото след операция", обяснява ръководителката на проучването Триша Тан.

Освен това, хормоналната терапия подобрява нивата на кръвната захар почти до нормалното. След оперативните интервенции процентите също намаляват, но резултатите са много нестабилни, отбелязват авторите.

Учените планират да продължат изследванията върху повече пациенти. Ако резултатите се потвърдят, тогава методът ще влезе в клиничната практика.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA