Хлорофилната вода: източник на здраве или просто мода?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 31 август 2019

Думите „детокс" и „отслабване" гърмят постоянно в рекламите и някои искрено вярват в тях. Но преди да се поддадете на магическото влияние на рекламата, прочетете мнението на лекарите.

Що е то хлорофилна вода?

Спомнете си уроците по биология: хлорофилът е зелен пигмент, който поглъща светлината и подхранва растенията. Хлорофилната вода е напитка, състояща се от вода и набор от витамини и други хранителни вещества, включително хлорофил.

С какво е полезна?

Едно проучване показва, че хлорофилът под формата на брашно, добавен към ястия, помага за намаляване на апетита. Приемът на хлорофил под формата на таблетки може да спре развитието на рак в храносмилателния тракт (това беше показано от друго малко проучване, но не се счита за клинично доказано). Освен това, е доста трудно да се провеждат изследвания на хлорофила, защото хората не могат да се хранят само с него. И това не е одобрена хранителна добавка или още по-малко лекарство.

Така че, оказва се, просто няма достоверни сведения за ползите от хлорофила.

Какво рискувате?

Всъщност, страничен ефект от приема на хлорофил могат да бъдат коремните болки. В момента няма сериозни регистрирани проблеми. Но също така и ползи.

Дали да пробвате? Вие решавате. Във всеки случай, хлорофилната вода е течност, което означава, че няма да чувствате жажда.

Естествени източници на хлорофил са спанакът, билките, спирулината, броколите, аспержите, зеленият фасул и бобът. Очевидно, те са много по-полезни от приема само на хлорофил. И са много по-евтини от модните добавки с хлорофил.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA