Гладуването през ден е по-ефективно от всяка диета

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 05 септември 2019

Учените откриват все повече доказателства, че периодичното гладуване подобрява здравето. В ново изследване специалисти от университета в Грац (Австрия) проучиха как гладуването през ден се отразява на организма на физиологично и биохимично ниво.

В експеримента са участвали 60 човека без затлъстяване. В продължение на четири седмици доброволците от контролната група са можели да ядат каквото си поискат. Субектите от експерименталната група са приемали храна на всеки два дни. Така те редували 36-часови периоди на гладуване с 12-часови периоди на неограничен прием на храна.

Гладуването през ден е дало възможност да се ограничи приема на калории с 35%, а в продължение на месец средното тегло на субектите е намаляло с 3,5 кг.

Освен това, в кръвта им са били открити промени в нивото на биомаркерите, показващи по-добро здраве. По-специално, те са понижили холестерола.

Дългосрочни ефекти

Във втори експеримент екипът е проследил дългосрочното въздействие на гладуването през ден. 30 доброволци са спазвали този вид хранителен режим в продължение на шест месеца. По-рано се предполагаше, че такова дългосрочно ограничаване на калориите може да повлияе неблагоприятно на организма - например да намали костната плътност. Резултатите от проучването обаче опровергават тези опасения.

Така учените са стигнали до заключението, че периодичното гладуване е много ефективна схема за борба не само със затлъстяването, но и с някои възпалителни заболявания.

Този подход е поне толкова ефективен, колкото дневното ограничаване на калории, но много по-удобен. Вместо да се изчислява енергийната стойност на всяко ястие, достатъчно е просто да не се приема храна цял един ден.

Изследователите обаче предупреждават, че този вид хранителен режим може да не е подходящ за всички. Много заболявания принуждават имунната система да изразходва много енергия, за да се бори с тях, така че ограничаването на калории при такива условия може да навреди на организма. Във всеки случай, преди да решите да експериментирате с гладуване през ден, е необходимо да се консултирате с лекар.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA